Nedavno je u Indiji počela masovna proizvodnja jestivih žlica za jednokratnu uporabu koje ne štete okolišu, a proizvode se od rižinog brašna, pšenice i kineske šećerne trske.
Žlice ne sadrže konzervanse i umjetna bojila, a sastojci su iz organskog uzgoja i proizvedeni po načelima etičkog poslovanja.
Za sada dolaze u tri okusa: obične, slatke i pikantne, a proizvođač (tvrtka Bakeys) tvrdi kako se mogu koristiti za jedenje svih vrsta jela s rižom, za umake, torte i sladoled, te za miješanje čajeva, kave i frapea (ne tope se i ne pucaju u vrućim ili hladnim napitcima ili juhama).
Indijac Shayan Roy odlučio je isprobati koliko je točno sve što proizvođači kažu za ove žlice - kojih je trenutno teško uopće proizvesti dovoljno da se zadovolji potražnja koja stalno raste.
Roy je tako naručio 300 žlica, a za dva mjeseca je dobio paket sa njih 100 - kad se obratio predstavniku Bakeysa, on mu je objasnio da proizvodnja žlica zbog sve većeg interesa stalno raste, pa su u Bakeysu neke mjesece zaprimali i narudžbe za proizvesti nevjerojatnih 60 milijuna jestivih žlica mjesečno.
- Dobio sam 100 jestivih žlica sa slatkim okusom i ne znam kad će ili hoće li uopće stići i ostalih 200 - rekao je Roy koji je 'za cjelokupno iskustvo' žlice odlučio isprobati s raznim jelima
Prve su dvije žlice, priča on, imale čudan okus, ali kad se navikao, u okusu se osjećao samo keks.
Upotrijebio ih je za ručak, bhindi sabzi ili bamiju (ljekovita biljka cvjetnica) s umakom i držale su se, kaže, prilično dobro.
- Pred kraj ručka žlica je pukla ali je i takva, slomljena, bila korisna i ukusna - kaže Roy i dodaje da im ne može dati visoku ocjenu za izdržljivost, pogotovo jer je njegovom prijatelju žlica pukla - na rižotu.
Roy ih je koristio i za miješanje kave, ali su mu neki prijatelji prigovarali da im 'kvari kavu' koja im ima čudan okus, pa je od te ideje odustao.
Došlo je napokon vrijeme da se jestiva žlica pokaže i na sladoledu pa je Roy to zamolio prijateljicu, no taj pokus nije bio uspješan jer ona nikako s ovom žlicom nije mogla zagrabiti dovoljno tvrdog sladoleda, bez žlica pukne ili se dio otopi.
Na kraju se ipak odlučila za plastičnu, a krhotine jestive žlice završile su u mango sladoledu.
Sve u svemu, kaže Roy, žlice su mu se svidjele i dobre su za neke namirnice i jela - no za ništa pretvrdo. A koliko su zapravo učinkovite, Roy kaže, nije ni bitno, ionako će ih većina kupiti iz zabave.