Krumpiri se mogu pripremati na puno načina, a jedan od omiljenijih je pečenje u pećnici. Šveđani su od toga napravili pravu gurmansku umjetnost pod nazivom - Hasselback Potatoes. Ideja je genijalna jer, osim što ovako pripremljen izgleda neodoljivo, ostavlja puno prostora za manipuliranje okusom, na primjer, između svake kriške umetne se malo slanine, ribe, sira ili drugog ovisno što netko voli. Hasselback Potatoes može biti zasebno jelo, ili prilog npr. pečenom mesu. Vrlo je jednostavan za pripremu.
Pogledajte u videu:
Postupak:
- Izaberite srednje velike krumpire s tankom korom, podjednake veličine.
- Koru ne gulite već operite dobro pod vodom.
- Tanki sloj površine krumpira odrežite kako bi stajao ravno na podlozi.
- Stavite ga na dasku, između dvije kuhače (one služe da krumpir ne zarežete nožem do kraja) i režite ga na tanke šnitice.
- Prelijte ga s malo ulja ili masti tako da u svaki prorez uđe dio. Posolite.
- Stavite ga peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta do sat vremena (ovisno o veličini).
Savjet više - želite li pikantniji okus, pred kraj pečenja između šnitica krumpira stavite malo prepečene slanine i na kraju preko cijelog krumpira posipajte ribani sir (npr. gaudu). Pecite još malo dok sir ne porumeni.