To je to što me zanima!

Jeste li ikada čuli za rastezljivi sladoled? Tu je i odličan recept star nekoliko stotina godina

U Damasku u Siriji i dan danas postoji slastičarnica u kojoj se može pojesti booza po originalnoj recepturi. Otvorena je davne 1895. godine i najpoznatija je upravo po ovoj deliciji
Vidi originalni članak

Radi se o desertu s Bliskog istoka kojeg tamo zovu booza. To je zapravo smrznuti mliječni desert napravljen od mastike i salepa (brašno od gomolja nekih biljaka iz porodice orhideja) što mu daje upečatljivu rastezljivu teksturu.

Priprema se postupkom lupanja i rastezanja u bubnju zamrzivača. S vremenom su slastičari u njega počeli dodavati razne okuse.

POGLEDAJTE VIDEO Kako napraviti zimski sladoled:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Damasku u Siriji i dan danas postoji slastičarnica u kojoj se može pojesti booza po originalnoj recepturi.

Otvorena je davne 1895. godine i najpoznatija je upravo po ovoj deliciji. Turisti iz cijelog svijeta dolaze kušati boozu kod njih. 

Recept za boozu star nekoliko stoljeća

Sastojci za oko 500 ml:

  • 1 litra punomasnog mlijeka 
  • 200 g šećera (1 šalica)
  • 1 žlica salepa (može se kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu, u tražilicu napišite - sahlep ili sahlab i price, cijena je oko 30 eura za 80 grama) 
  • 3 do 4 komada mastike (prirodna smola koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu, u tražilicu upišite - mastic i price, cijena je oko 50 eura za 250 grama)
  • sjeckani pistacio

Postupak:

Mastiku izmrvite u fini prah pa pomiješajte sa šećerom i salepom. Dodajte to u lonac (bolje je ako ima deblje dno) s vrućim mlijekom (ne smije proključati) i miješajte na laganoj vatri oko pola sata do 40 minuta. Kad se smjesa zgusne, maknite je sa štednjaka i izlijte u posudu u kojoj će ići u zamrzivač.

SVJETSKI DAN SLADOLEDA 15 recepata za super sladolede: Za svakog ponešto: Kremasti, voćni, efektni ili pak alkoholni

Miješajte smjesu kako je pokazano niže u videu nekih tri do pet minuta pa stavite u zamrzivač na pola sata do 40 minuta, izvadite, pa opet smjesu promiješajte. Ponavljajte ovaj postupak 4 do 6 puta dok se smjesa ne zgusne i postane rastezljiva. 

Na kraju rastezljivi sladoled stavite u kornet ili u čašice i pospite sjeckanim pistacijom

Pogledajte u videu kako to napraviti:

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 19.05.2022.

    ako je s bliskog istoka specijalitet ajde da i mi njima prodamo nešto naše specijalno čvarke s lukom uz dodatak velebitske rakije.

  • Gledam te 19.05.2022.

    Ha ha 🤪🤪

  • Nap7 18.05.2022.

    Ne svida mi se ovakav sladoled

Komentiraj...
Vidi sve komentare