Kako temperature polako počinju padati, vrijeme je da napokon uživamo u udobnosti svog doma i uključimo štednjak. Ove jesenske juhe s lakoćom će zadovoljiti vaše nepce
Vidi originalni članak
Iako je u jesensko vrijeme najpoznatija juha s bundevom, tople juhe možete spraviti i od batata, cvjetače ili mrkve. Kombinacija je bezbroj, a na vama je da odaberete što vam više prija.
POGLEDAJTE VIDEO: Namirnice za zdravu jesen
Pileća juha s brokulom
Sastojci:
- 2 glavice brokule
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 luk, sitno nasjeckan
- Sol
- Papar
- 4 šalice pileće juhe
- 3 šalice baby špinata
- 1/2 šalice naribanog parmezana
- 1 žlica limunove korice
- 3 žlice soka od limuna
- 2 šalice isjeckane piletine
Priprema:
- Vrhove brokule narežite na male cvjetove i stabljike narežite na tanke ploške.
- Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednjoj vatri, pa dodajte češnjak i luk. Kuhajte oko 2 minute. Dodajte stabljike brokule, začinite sa 1/2 žličice soli i papra, poklopite i kuhajte 3 minute.
- Dodajte cvjetove brokule i 1/2 šalice vode, odmah poklopite i kuhajte na pari dok ne postane svijetlo zeleno boje, 3-6 minuta. Polovicu cvjetova premjestite u zdjelu i ostavite sa strane.
- Dodajte pileću juhu i baby špinat i pirjajte 10 minuta. Dodajte naribani parmezan, koricu limuna i limunov sok, a zatim propasirajte štapnim ili standardnim mikserom. Umiješajte nasjeckanu piletinu i preostale cvjetove brokule.
Juha od paprike i rajčice
Sastojci:
- 1 šalica sjeckanog luka
- 1 žličica sitno sjeckanog češnjaka (1 mali češanj)
- 1 konzerva rajčice (oko 800 ml)
- 5 pečenih crvenih paprika
- 4 šalice povrtnog temeljca
- Sol i papar
- Sitno naribana korica naranče i vrhnje, za posluživanje
Priprema:
- U velikom loncu kuhajte luk i češnjak dok ne omekšaju.
- Dodajte rajčicu, pečenu crvenu papriku i temeljac od povrća te začinite solju i paprom po ukusu. Pirjajte dok se arome ne stope, oko 25 minuta, a zatim napravite štapnim mikserom pire dok smjesa ne postane glatka. Za posluživanje, pospite koricom naranče i prelijte vrhnjem.
Juha od slanutka i kelja
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 6 češnja češnjaka, zgnječenih
- 1 žlica sitno naribane korice limuna
- 1/4 do 1/2 žličice crvene paprike
- 1/2 žličice sjemenki komorača, grubo zdrobljenih
- 1 pire od rajčice od 400 ml
- 1 glavica kelja (uklonite stabljike i žilave dijelove, lišće grubo nasjeckajte), oko 13 šalica
- 450 g slanutka, ocijediti i isprati
- 1/2 šalica naribanog sira Pecorino Romano
- Kriške limuna, za posluživanje
Priprema:
- Zagrijte ulje u velikom loncu na srednjoj temperaturi.
- Dodajte češnjak i koricu limuna te miješajte jednu minutu.
- Dodajte crvenu papriku i komorač te kuhajte još 2 minute.
- Dodajte pire od rajčice, 4 šalice vode i jednu žličicu soli.
- Pokrijte i pustite da zavrije; dodajte kelj i pirjajte četiri minute.
- Dodajte slanutak i pirjajte dok se ne zagrije, oko 2 minute.
- Poslužite uz pecorino sir i kriške limuna po želji.
Juha od cvjetače
Sastojci:
- 1 žlica neslanog maslaca
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 srednji luk, nasjeckan
- 1 poriluk (bijeli i svjetlozeleni dijelovi), nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 mala glavica cvjetače (oko 900 grama), narezana
- 4 šalice pileće juhe
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- Ulje vlasaca
- 1 svežanj vlasca
- 1/2 šalice ulja od repice ili ulja od sjemenki grožđa
Priprema:
- Zagrijte maslac i ulje u velikom loncu na srednjoj temperaturi.
- Dodajte luk, poriluk i 1⁄2 žličice soli te kuhajte poklopljeno, povremeno miješajući, dok ne omekša (ali ne da posmeđi), 10 do 12 minuta.
- Umiješajte češnjak i kuhajte 1 minutu. Dodajte cvjetaču, juhu i vrhnje i pirjajte dok cvjetača ne omekša, 15 do 18 minuta.
- Pomoću ručnog miksera (ili standardnog miksera, u serijama) pasirajte dok juha ne postane glatka.
- Napravite ulje od vlasaca: u blenderu izmiksajte vlasac sa pola šalice ulja od repice ili grožđa dok ne dobijete glatku smjesu. Prebacite u mali lonac i kuhajte na srednjoj vatri dok smjesa ne počne kuhati, oko 3 minute. Zatim prelijte kroz filter za kavu u šalicu.
- Poslužite juhu prelivenu uljem vlasca i suhom paprikom po želji.
Najjednostavnija juha od bundeve
Sastojci:
- 1 srednji luk, nariban
- 2 žlice maslinovog ulja
- 820 g čiste bundeve
- 4 šalice pileće juhe
- 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
- 2 žličice začina za pitu od bundeve (cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčić)
- 3/4 žličice soli
Priprema:
- Zagrijte maslinovo ulje u loncu na srednje jakoj vatri.
- Dodajte luk i miješajte tri minute ili dok ne omekša.
- Umiješajte bundevu, pileću juhu, vrhnje, začine i sol te kuhajte uz povremeno miješanje tri minute ili dok juha ne zavrije.
- Prelijte u zdjele i ukrasite po želji. Ostatke juhe čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana.
Juha od mrkve začinjena đumbirom
Sastojci:
- 4 mlada luka
- 4 kriške svježeg đumbira
- 1 žličica oguljenog naribanog svježeg đumbira
- 5 šalica vode
- 3 vrećice zelenog čaja
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 srednji luk
- 220 grama mrkve
- 1 srednji krumpir
- sol
- papar
- 2 šalice smrznutog graška
Priprema:
- Od mladog luka odrežite bijele i blijedozelene dijelove i stavite ih u lonac od pet litara.
- Tanko narežite listove zelenog luka i stavite na stranu.
- U lonac s lukom dodajte đumbir narezan na ploške i vodu. Zagrijte do vrenja na visokoj temperaturi.
- Dodajte vrećice čaja. Pokrijte i maknite s vatre. Ostavite da stoji 10 minuta.
- Dok čaj odmara, u tavi zagrijte ulje na srednje visokoj temperaturi. Dodajte luk, mrkvu, krumpir i 1/4 žličice soli i svježe mljeveni crni papar. Pirjajte i miješajte šest minuta ili dok povrće ne dobije zlatnu boju. Dodajte naribani đumbir; kuhajte jednu minutu i miješajte.
- Pomoću žlice s rupicama izvadite krute tvari iz lonca i istovremeno istisnite tekućinu u lonac; maknite čvrste tvari.
- Zagrijte tekućinu do vrenja na visokoj temperaturi i umiješajte povrće. Smanjite vatru i nastavite kuhati. Miješajte 10 minuta ili dok povrće ne omekša.
- Prebacite polovicu juhe u blender; ostatak juhe neka se krčka. Pažljivo pasirajte juhu dok ne postane glatka, pa ju vratite u lonac. Umiješajte grašak i 1/4 žličice soli. Kuhajte tri minute ili dok grašak ne postane svijetlo zelen.
- Podijelite među zdjele za juhu i ukrasite narezanim zelenim lukom.
Juha od batata i kikirikija
Sastojci:
- 1,2 kg slatkog krumpira, oguljenog i nasjeckanog
- 1 luk, nasjeckan
- 1 komad svježeg đumbira dugačak 5 cm, narezan na komade od 1 cm
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 430 grama konzerve rajčice narezane na kockice
- 1 žličica mljevenog cimeta (po izboru)
- Soli
- Svježe mljeveni crni papar
- 1/3 šalice kremasti prirodni maslac od kikirikija
- 1/3 šalice svježi korijander, plus još za ukrašavanje
- Nasjeckani pečeni slani kikiriki, za ukras
Priprema:
- Pomiješajte slatki krumpir, luk, tri nasjeckana češnja češnjaka, đumbir, temeljac, rajčice, kim, cimet (po želji), jednu šalicu vode, jednu žličicu mljevenog kima i jednu žličicu soli i papra u zdjeli od šest litara. Pokrijte i kuhajte dok krumpir ne omekša na niskoj temperaturi 7 do 8 sati ili maksimalno 3,5 do 4,5 sata.
- Uklonite đumbir. Dodajte maslac od kikirikija i korijander i miješajte dok se sve ne sjedini. Mikserom obradite smjesu dok ne postane glatka, 2 do 3 minute. Začinite solju i paprom.
- Poslužite s korijanderom i kikirikijem.
Juha od bundeve i mrkve
Sastojci:
- 1 žlica i još 2 žličice maslinovog ulja, ostavite i za preljev
- 1,2 kg šećerne bundeve, oguljene i narezane na pola cm (odvojite sjemenke)
- 450 grama mrkve
- 1 luk, tanko narezan
- 2 češnja češnjaka, tanko narezanih
- 2 grančice svježe kadulje
- Sol i papar
- Malo muškatnog oraščića
Priprema:
- Zagrijte jednu žlicu ulja u velikom loncu na srednjoj temperaturi.
- Dodajte bundevu, mrkvu, luk, češnjak, kadulju i pola žličice soli i papra te kuhajte poklopljeno, povremeno miješajući, dok ne omekša, 12 minuta. Umiješajte muškatni oraščić i kuhajte još minutu.
- Dodajte 5 šalica vode i pustite da zavrije, a zatim pirjajte dok povrće ne omekša, 5-7 minuta. Uklonite kadulju i, koristite štapni mikser kako bi juhu pretvorili u kašu.
- U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200°C stupnjeva.
- Na obloženi lim za pečenje stavite sjemenke iz bundeve s preostale 2 žličice ulja te prstohvat soli i papra.
- Pecite do zlatno smeđe boje, 18 do 20 minuta.
- Poslužite juhu i pospite ju sjemenkama i po želji pokapajte maslinovim uljem.
Krem juha od slanutka
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 veliki luk, tanko narezan
- 2 velike mrkve nasjeckane
- 1 poriluk, samo bijeli i svjetlozeleni dijelovi, narezani
- 1 češanj češnjaka, narezan
- Malo soli
- 2 limenke od 425 g slanutka, ispranog
- 4 šalice juhe od povrća
- 1/4 šalice ulja od repice
- 2 žličice ljute paprike
Priprema:
- Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na umjerenoj vatri. Dodajte luk, mrkvu, poriluk, češnjak i 1/2 žličice soli te kuhajte poklopljeno, povremeno miješajući, 5 minuta.
- Dodajte sve osim 1/4 šalice slanutka i kuhajte poklopljeno, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša, 5 do 6 minuta.
- Dodajte juhu od povrća i 2 šalice vode i pustite da zavrije, a zatim smanjite na laganoj vatri dok povrće ne omekša, 10 do 12 minuta. Maknite s vatre.
- Dok juha krčka, napravite ulje paprike: Zagrijte ulje uljane repice i papriku u maloj posudi na umjerenoj temperaturi dok se ne zagrije. Maknite s vatre, procijedite i ostavite da se ohladi. Preostalu 1/4 šalice slanutka grubo nasjeckajte.
- Štapnim mikserom ili blenderom izmiksajte juhu dok ne postane glatka smjesa.
- Poslužite preliveno uljem paprike i nasjeckanim slanutkom (ili hrskavim slanutkom).
- Preostalo ulje paprike sačuvajte za drugu upotrebu.
POGLEDAJTE KULINARSKI SERIJAL 'LEĐA O LEĐA':