Ako nemate ideju što brzinski napraviti za večeru, evo vam ideja - uzmite kobasice ili hrenovke, omotajte ih lisnatim ili dizanim tijestom i ispecite. Svi će biti zadovoljni
Vidi originalni članak
Kobasice u lisnatom tijestu
Sastojci: pakiranje zamrznutog lisnatog tijesta, 3 žlice senfa, 2 žlice kečapa, 5-6 kriški sira (gauda), umućeni žumanjak za premazivanje; umak: 1/2 l soka od rajčice, češanj češnjaka, 1/4 šalice maslinova ulja, žličica origana, 1/2 crvenog luka, sol, mljeveni papar
Priprema:
- Lisnato tijesto odmrznite. Za to vrijeme pripremite umak. Na ulju prepržite sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte rajčice, sol, papar i origano te kuhajte oko deset minuta.
- Propasirajte umak te ga ponovno stavite na laganu vatru i kuhajte oko pola sata.
- Kobasice prokuhajte oko deset minuta. Razvaljajte dva komada tijesta u veličinu četvrtastog lima. Od jedne izrežite dugačke trake.
- Zagrijte pećnicu na 210°C. Prebacite razvaljanu polovicu tijesta. Premažite je smjesom kečapa i senfa. Posložite ploške sira.
- Poredajte ocijeđene kobasice. Prebacujte preko njih trake tijesta tako da ih provučete ispod svake druge kobasice. Premažite trake žumanjkom i pecite oko 15 minuta, dok se tijesto ne zarumeni. Poslužite s pripremljenim umakom.
Peciva s kobasicama
Sastojci:
600 g brašna, 1 i 1/2 -2 dl mlake vode, žličica soli, 1/2 kocke svježeg kvasca, 3 jaja, 100 g ribanog sira, 1 i 1/2 para kobasica ili hrenovki, 2 žlice senfa
Priprema:
- Pripremite kvas od izrmvljenog kvasca, malo vode i brašna. Nakon 15 minuta pomiješajte ga s preostalim brašnom, solju i vodom. Umijesite glatko tijesto i razdijelite ga u dvije kugle. Poklopljene ostavite na toplom 30 minuta.
- Dio tijesta razvaljajte na debljinu od centimetra te pomoću okruglog kalupa izrezujte tijesto. Na isti način izrezujte drugi dio tijesta s manjom čašom tako da dobijete prstenove. Svaki prsten prije nego što ga složite na dno okruglog komada tijesta premažite s malo vode kako bi se zalijepilo.
- Premažite dno svakog kruga s malo senfa, umetnite plošku kobasice te posložite nadjevena peciva u krug na lim za pečenje. U sredinu izlijte jedno jaje, pospite sve s malo ribanog sira i pecite na 210°C.
Savjet: Umjesto dizanog tijesta, ‘cvjetove’ možete pripremiti i od lisnatog tijesta. Kod odmrzavanja ga ostavite u pakiranju neotvorenog kako se stajanjem i otapanjem tijesto ne bi osušilo i dobilo koricu. Poslužite s umakom od rajčice ili vrhnja.