Kefirna zrnca stavite u staklenku s mlijekom i ostavite da fermentira. Za 24 sata dobit ćete superzdravi napitak koji možete miksati u smoothie s voćem ili povrćem.
- Upravo se redovitom pijenju kefira pripisuju dugovječnost i dobro zdravlje žitelja Kavkaza. Kremasta konzistencija i kiselkasto osvježavajući okus čine ovaj napitak popularnim odabirom i kod nas, kaže Sandra Krstev Barać - nutricionistica i stručna suradnica portala Gastro.hr te dodaje:
- Za pripremu će vam biti potrebna tzv. kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, a sadrže mikroorganizme potrebne da se mlijeko fermentira u kefir. Kefirna zrna se mogu nabaviti od prijatelja i poznanika ili jednostavno uspostavite preko interneta kontakt s osobom koja će vam ih spakirati (na primjer, u plastičnu vrećicu s malo mlijeka) i poslati.
Postoje i internetske trgovine na kojima možete kupiti sušena kefirna zrnca koja je prije upotrebe potrebno rehidrirati u pasteriziranome mlijeku od tri do sedam dana. Nakon toga su zrnca spremna za upotrebu. Za pripremu kefira najbolje je upotrijebiti mlijeko koje je što manje prerađeno. Trajna mlijeka nisu najbolji izbor. Kefirna zrnca sve su popularnija na društvenim mrežama tako da se mogu zatražiti i u jednoj od Facebook grupa.
- Za pripremu kefira potrebno je u staklenku uliti mlijeko (može i pasterizirano i nepasterizirano; samo da nije vruće) i dodati kefirna zrnca u omjeru žličice zrnaca na šalicu mlijeka. Bez miješanja staklenku valja lagano poklopiti i ostaviti na sobnoj temperaturi oko 24 sata, tj. dok se mlijeko lagano ne zgusne i razvije blago kisele arome. Kefir se zatim procijedi i napitak se može odmah piti ili spremiti u hladnjak - objašnjava Sandra Krstev Barać te dodaje kako se kefirna zrnca mogu i spremiti za poslije.
- Kefirna zrnca možete isprati vodom i spremiti u staklenu posudu za pripremu novoga kefira. Dok god održavate kefirna zrnca zdrava, postupak možete ponavljati unedogled, a najbolji način za pružanje optimalnih uvjeta za rast i razmnožavanje zrnaca je da neprestano radite kefir. Masa zrnaca se pritom vrlo brzo povećava pa ćete već nakon sedam dana ih imati dovoljno da ih nekom darujete - ističe Sandra. Domaći kefir iskoristite za pripremu smoothieja s voćem, žitaricama i medom. Ubacite i povrće poput krastavaca ili celera. Odličan dodatak su i chia sjemenke koje u kefiru ostavite preko noći kako bi upile tekućinu i nabubrile. Prstohvat cimeta, sok od naranče ili vanilin šećera pružit će primamljiv miris napitku.
Energetski smoothie
Sastojci: jabuka, 1/2 šalice sjeckanog ananasa, žličica sjemenki sezama, 1/4 šalice oraha, manja banana, krastavac, 2 dl domaćega kefira, žlica meda
Priprema: Jabuke ogulite i nasjeckajte. Krastavce ogulite i očistite od sjemenki. Sezam i orahe izmiksajte u mlincu za kavu. Stavite očišćene jabuke, krastavac, ananas i bananu u multipraktik. Dodajte sezam i orahe, kefir te med. Izmiksajte i poslužite.
Fermentacija napitka
Staklenku u kojoj fermentira kefir nemojte čvrsto zatvoriti kako bi imala dovoljno zraka. Dovoljno ju je lagano poklopiti.