To je to što me zanima!

Jeff Bezos se na Hvaru oduševio hvarskom gregadom: Donosimo vam recept za ovo prefino jelo!

Riječ je jednom od najstarijih ribarskih jela koje se nekada pravilo samo od sitne bijele ribe koja se nije mogla iskoristiti na drugi način. Pripremiti je možete i sami, a okus je fantastičan
Vidi originalni članak

Jeff Bezos je na Hvaru večerao sa zaručnicom u restoranu Mediterraneo dine & wine koji je nositelj Michelinove preporuke. Za predjelo su imali specijalitete restorana tuna tartar i carpaccio od jadranske hobotnice, a za glavno jelo su imali tradicionalnu hvarsku gregadu kojom su bili oduševljeni.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, hvarska gregada jednostavno je, a tako ukusno riblje jelo koje odlično prija za ručak, večeru... Riječ je o jednom o najstarijih ribarskih jela koje se nekada pravilo samo od sitne bijele ribe koja se nije mogla iskoristiti na drugi način, primjerice za gradele. Danas se pravi od konkretnih komada bijele ribe, a najbolje od svega je što u gregadi možete iskoristiti sve dijelove - glavu, kosti, rep...

Zato možemo reći da je tradicionalna gregada i danas u trendu, jer sve je važnije da koristimo održive namirnice i ne bacamo hranu koju možemo iskoristiti. Recept za ovu prefinu gregadu podijelila je gastro blogerica Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga COOKam i guštam. Za ovaj recept je koristila brancin, oslić i grdobinu te Jakobove kapice i škampe.

POGLEDAJTE VIDEO: BEZOS I ZARUČNICA ODLETJELI IZ LIJEPE NAŠE

NAJDRAŽI IM JE DUBROVNIK Bogati i slavni obožavaju odmor u Hrvatskoj: Evo tko je sve bio na Jadranu posljednjih godina

Hvarska gregada

Sastojci:

1,5 kg bijele ribe (brancin, oslić, grdobina), 4 Jakobove kapice, 4 škampa, 2 luka, 2 češnja češnjaka, 2 lista lovora, sol, mljeveni papar, 1 kg krumpira, 1 dl maslinova ulja, 1,5 dl bijelog vina, riblji temeljac, peršinov list



Priprema:

Luk očistite i narežite na polumjesece. Krumpire ogulite i narežite na ploške. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte narezani luk, posolite i kratko sotirajte. Smanjite vatru i pirjajte luk još 10-ak minuta.

Kad luk omekša dodajte nasjeckani češnjak i narezane krumpire, podlijte s malo ribljeg temeljca, pospite nasjeckanim peršinovim listom, dodajte lovorov list i na jačoj vatri kuhajte 10 minuta, uz dodavanje ribljeg temeljca.

NA SUPERJAHTI OD 500 MILIJUNA EURA FOTO Nakon večere na Mljetu, Bezos i društvo uputili se prema Lastovu: Družili se i rekreirali

Za to vrijeme očistite i narežite na manje komade grdobinu, oslića i filete brancina. U tavu dodajte komade ribe, pospite paprom, podlijte bijelim vinom i kuhajte na laganijoj vatri 10-15 minuta.

Tijekom kuhanja gregadu nemojte miješati već povremeno samo lagano protresite posudu. Dodajte Jakobove kapice, zatim i škampe te kuhajte još par minuta.

Gregadu maknite s vatre, pospite s još nasjeckanog peršinovog lista i prelijte s malo maslinova ulja i poslužite.

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 22.08.2023.

    Dobrog li jela🤣🤣🤣🤣

  • baba zmaza 22.08.2023.

    Dajte čoveku karađorđevu šniclu da se najede . Ha ha

  • Duncan 22.08.2023.

    bacaju biserje pred svinje ha ha, nemaju pojma sto su pojeli

Komentiraj...
Vidi sve komentare