Prepoznatljivi okus luk duguje sumporu kojeg apsorbira iz tla u kojem se uzgaja.
Kada se jede sirov, luk ima ljuti okus, no kuhanjem spojevi sa sumporom međusobno reagiraju pri čemu nastaju specifične slatkasto - orašaste arome. Ipak, postoji mana u prekrasnim aromama koje potječu iz sumpornih tvari kojima je luk bogat i iz kojih se oslobađa enzim koji iz sumpora proizvodi supstancu nalik sulfatnoj kiselini koja nadražuje oči. Tako je gotovo nemoguće sjeckati luk bez peckanja i suza na očima.
Prvi savjet je, naravno, koristiti oštar nož. Tupi će nož, naime, više oštetiti stanice luka čime će se osloboditi i više enzima. Zatim luk možete staviti i na sat vremena u hladnjak jer će niska temperatura usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance, no možete ga držati i u zamrzivaču 10-15 minuta prije rezanja, no vodite računa da bi tada moglo biti teže rezati luk.
Oštricu noža možete namazati sokom limuna koji bi trebao ublažiti djelovanje sumpornih spojeva no, nož biste trebali protrljati nakon svakih nekoliko rezova.
Ne režite korijen
Najviše sumpornih tvari nalazi u korijenu luka, pa ga režite oko korijena, ali ne i sami korijen
ZABAVA! Pogledajte sliku: Prvo što vidite otkriva vašu slabost u ljubavi.