Radi se o vodi od rajčica koju možete pripremiti tijekom vikenda i koristiti cijeli tjedan. Ta fina voda dobiva se tako da rajčice stavite u blender, usitnite pa sve procijedite kroz cjedilo s gusto pletenom mrežom (ili kroz gazu). Ostavite neka se cijedi neko vrijeme, čak i par sati dok sva tekućina ne iskapa. Povremeno promiješajte.
U savjetima za pripremu ove tekućine na portalu thekitchn.com stoji da se pulpa od rajčice baca, no to je zbilja šteta jer od nje možete možete napraviti svašta - dodati u razne umake, variva, na pizzu...
Inače, voda od rajčica koristi se za poboljšavanje okusa hladne tjestenine, mesa, salata, povrća sa žara itd. U svoja jela je dodaju i poznati svjetski chefovi. To je zapravo odličan dodatak jelima tijekom ljeta jer jelo čini osvježavajućim.
Rajčice imaju preko 90 posto vode
Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita, kaže kako je voda od rajčica izuzetno zdrava, prepuna je vitamina i minerala.
- Rajčica nutricionistički zaslužuje najveće ocjene. Izuzetno je niske kalorijske vrijednosti, a na vodu otpada oko 95 posto ploda. U vodi su otopljeni visokovrijedni vitamini i to vitamin C, vitamini B skupine, zatim vitamini E i K. Sadrži gotovo većinu organizmu potrebnih minerala u tragovima: bakar (najbogatija je među biljkama po sadržaju toga mineral), a prisutni su dragocjeni cink, fluor te mangan, bor, kobalt, radij, jod - pojasnila je.