Kako ima brojna ljekovita svojstva te nježan slatkasti okus koji većina ljudi obožava, bazga je jedan od omiljenih sastojaka pekmeza i sokova, no možete ju iskoristiti i za pripremu vrhunskog sladoleda koji će mirisom i okusom zasigurno oduševiti svakoga.
POGLEDAJTE VIDEO: Sve prednosti moćne biljke
Sastojci:
- 2 žumanjka;
- 40 grama šećera u prahu;
- 200 mililitara mlijeka;
- 150 mililitara slatkog vrhnja;
- 100 mililitara sirupa od bazge;
- 2 velike žlice limunova soka
Priprema:
Miksajte žumanjke i šećer dok smjesa iz jarkožute ne postane blijeda i pjenasta. Mlijeko ulijte u zdjelu i zagrijte do vrenja na laganoj vatri. Potom malo po malo ulijevajte mlijeko u žumanjke, uz stalno miješanje pjenjačom. Vratite smjesu na laganu vatru i kuhajte oko 10 minuta.
Kuhanu kremu prebacite u novu posudu. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa mikserom istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Dodajte u šlag sirup od bazge pomiješan sa sokom od limuna, uz lagano miješanje dok se okusi ne povežu. Kad ste dobro promiješali, ulijte u ohlađenu kremu od žumanjaka i mlijeka.
Ako imate aparat za pripremu sladoleda, sada smjesu možete uliti u njega. Ako ne, smjesu prebacite u posudu primjerenu za zamrzavanje te stavite u zamrzivač na dva sata. Zatim izvadite iz zamrzivača i još jednom mikserom razradite smjesu, pa je opet vratite na hlađenje.
Ponovite taj postupak 2 do 3 puta, uvijek nakon dva sata hlađenja, pa ostavite smjesu u zamrzivaču preko noći, da se sladoled stisne.