Upravo je to istaknuo psihijatar Drew Ramsey u razgovoru na mbg podcastu, prenosi MindBodyGreen.
POGLEDAJTE VIDEO: Namirnice za jačanje organizma
Poveznica između žvakanja i nutrijenata
Kad je riječ o zdravlju, način na koji jedemo važan je dio slagalice. Ramsey tvrdi da naše mentalno stanje određuje kako ćemo jesti, a tjeskoba često rezultira time da manje žvačemo hranu prije nego što je progutamo.
Kad smanjite vrijeme koje koristite za žvakanje hrane, enzimi u probavnom sustavu imaju manju površinu za razgradnju namirnica. To znači da vaše tijelo ima smanjenu sposobnost apsorpcije nutrijenata.
- Zapravo podižete učinkovitost i gustoću nutrijenata iz hrane koju jedete ako je žvačete na ispravan način, ističe Ramsey.
Osim na to koliko žvačete, vaše psihičko stanje utječe i na količinu nutrijenata koje dobivate iz hrane. Ako ste pod stresom, to može prekinuti komunikaciju između mozga i probavnog sustava. To znači ako jedete proživljavajući negativne emocije, apsorbirat ćete samo 20 posto nutrijenata iz hrane.
Kako pristupiti objedu
Ramsey je ponudio način kako svaki obrok pretvoriti u priliku za vlastitu dobrobit.
- Fokusirajte se na vašu prisutnost za stolom uz one koje volite i uz hranu - savjetovao je.
Studije pokazuju da svjesno hranjenje podiže općenitu dobrobit, a pozitivno utječe i na ljude koji vas okružuju. Kad je riječ o upijanju nutrijenata, važno je pitanje kako jedemo. Ako osvijestimo hranjenje, dajemo tijelu priliku da uspori i uživa u obroku, bez obzira jeste li za stolom sami ili uz članove obitelji.