Stariji ljudi koji jedu više od dvije porcije gljiva tjedno - što je otprilike 300 grama, odnosno polovica tanjura - imaju čak 50 posto manji rizik od blagih kognitivnih oštećenja u starosti.
Pretpostavlja se da je to zbog toga što sadrže ergotionein, snažan antioksidans koji se može pronaći u gotovo svim vrstama gljiva, kaže dr. Irvin Cheah, voditelj stariji istraživač u Nacionalnom sveučilištu u Singapuru, čiji su stručnjaci zaslužni za ovo otkriće.
POGLEDAJTE VIDEO:
- Ergotionein je jedinstveni antioksidans s protuupalnim djelovanjem, koji ljudski organizam ne može sintetizirati, ali se može nadoknaditi iz hrane. Jedan od najboljih izvora su gljive - kaže Cheah.
Istraživanje je pokazalo da nedostatak tog antioksidansa kod starijih ljudi može biti povezan sa zaboravljivošću te smanjenim sposobnostima kad je riječ o jeziku, pažnji i vizualnim sposobnostima, piše Business Insider.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: