Dobre bakterije u crijevima itekako su važne za zdravlje, ali i to kako se osjećate. Regulaciji bakterija u probavnom traktu doprinosi i fermentirana hrana, jer, između ostalog, sadrži i probiotike - kao i mliječni proizvodi poput probiotičkih jogurta.
Takva hrana poboljšava probavu jer pomaže da se ostala hrana brže probavi i olakšava apsorpciju minerala.
Ovo je fermentirana hrana koju bi svakako trebali uvrstiti u svoj jelovnik:
Kiseli kupus
Kiseli kupus bi trebalo jesti stalno jer je prepun vitamina C, B i K, i probiotika (neki od njih su Leukonostok, Pediococcus, i Lactobacillus).
Najzdraviji je, naravno, onaj kojeg napravite sami. Ali, ako nemate tu mogućnost, u trgovini birajte one nepasterizirane. Naime, pasterizacija uništava ono korisno u kiselom kupusu pa je učinak na zdravlje tada neusporedivo manji.
Kiseli krastavci
Boli su izbor krastavci koji su fermentirali bez octa. U tom slučaju dobro je popiti i sok u kojem su stajali.
Fermentirana soja
Namirnice pripremljene od fermentirane soje odličan su izvor zdravih sastojaka za probavu - miso, soja sos, tofu...
Kokosov jogurt
On je jako bogat probioticima, a kako nije mliječan proizvod, lakši je za probavu. Osim toga, kokos je dobar u borbi s gljivicama, virusima i bakterijama.
Umeboshi šljive
To su malene ukiseljene šljive koje dolaze iz Japana. Fermentiraju po šest mjeseci i smatraju se "kraljicom alkalne hrane". Poboljšavaju probavu, pune su probiotika, imaju antibiotska svojstva..., prenosi portal Atma.