Dodatak badema prehrani pomaže u liječenju dijabetesa tipa 2 od kojeg boluje čak 90 posto svih dijabetičara. Preporučena je mjera 15 grama badema na dan. Studija provedena na Medicinskom Sveučilištu u New Jerseyu otkrila je da i kod kroničnih oblika dijabetesa bademi mogu poboljšati stanje bolesti. Nutricionisti preporučuju bademe jesti sirove i neposoljene jer se njihovim guljenjem ili prženjem mogu izgubiti visokovrijedna biljna vlakna.
Unatoč visokoj kalorijskoj vrijednosti badema, njihovo uvrštavanje u prehranu pomaže u lakšem gubitku kilograma i sprečava njihovo nakupljanje.
Zdravi i za probavu
Prijašnje su studije utvrdile da su bademi potencijalni probiotici jer povećavaju razinu "dobrih" bakterija u probavnom sustave te tako olakšavaju probavu. Dok mljeveni bademi značajno povećavaju razinu određenih dobrih bakterija, isto ne vrijedi za bademe iz kojih su uklonjene masti, što ukazuje da dobre bakterije koriste masti iz badema za rast i aktivnost.