Znanstvenici su otkrili da dodirivanje hrane poboljšava moždano-senzorno opažanje. To znači da i prije nego što hrana stigne do usta, mozak zaključuje da je obrok ukusniji nego što bi bio da su koristili pribor za jelo, prenosi Daily Mail.
POGLEDAJTE VIDEO:
Isto tako, pokazali su da hedonisti nisu hranu smatrali toliko ukusnom ako je prije toga nisu držali. Jedenje iz ruke hranu čini ukusnijom, ali i povećava rizik da ćete je više pojesti.
Stručnjaci sa Sveučilišta Stevens u New Yorku proučavalo je 45 volontera koji su jeli sir. Proučavali su ih prije, tijekom i nakon jela.
Polovica ispitanika jela ga je sa čačkalice, dok su ostali jeli prstima. Sudionicima koji su jeli iz ruku, sir je bio ukusniji.
U drugom pokusu 145 studenata preddiplomskog studija razdvojeno je u dvije grupe. Prvoj su skupini znanstvenici rekli da zamisle kako moraju biti pažljiviji što se tiče prehrane i smanjiti unos da bi bili fit i zdrav. Drugoj skupini rečeno je da se ne moraju brinuti o težini i da se opuste i uživaju u životu.
Svi su dobili šalicu sa četiri mini krafne. Polovica je dobila čačkalice, a ostali ne. Kao i u prvom pokusu, sudionici su procijenili je li hrana ukusna. Grupa koja je jela rukama doživjela je hranu pozitivnije od ostalih.
U trećem istraživanju, 77 ljudi je dobilo 15 kockica sira. Oni kojima je bilo dopušteno jesti sir rukom konzumirali su više od onih koji su jeli vilicom. Točnije, sedam kockica u odnosu na četiri.
Voditeljica studije, profesorica Adriana Madzharov rekla je:
- To je zanimljiv efekt i može promijeniti način na koji ljudi ocjenjuju proizvod.
Studija je objavljena u časopisu Retailing.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: