To je to što me zanima!

Je li opasno jesti krumpir koji je proklijao, zelen ili ima mrlje?

Svakome od nas se nekad dogodilo sa nabavimo veću količinu krumpira, no na koncu on ostane negdje na podu u smočnici ili naprosto zaboravimo na njega
Vidi originalni članak

Nekoliko tjedana nakon što krumpir ostane u vrećici zna proklijati, pa se postavlja pitanje što bismo s njime trebali napraviti. Ide li u smeće ili ne - saznajte smije li se jesti proklijali, zeleni i krumpir s mrljama.

Je li proklijali krumpir jestiv?

To ovisi o nekoliko faktora. Naime, kad krumpir počne klijati, dobije izrasline koje imaju visoku koncentraciju spojeva koji se nazivaju glikoalkaloidi i koji mogu uzrokovati neugodan, gorak okus.

Ipak, većina ljudi vjerojatno neće primijetiti bilo kakve loše učinke od konzumacije zanemarivih količina takvog krumpira.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Jedan od tih spojeva, nazvan solanin, je isti spoj koji se prirodno pojavljuje u patlidžanima, rajčicama i paprici. Međutim, ako se konzumira u velikim količinama, može biti otrovan.

Ako krumpir generalno dobro izgleda i ima tek nekoliko malih izdanaka, uklonite ih nožem za guljenje. Samo pripazite da dobro zarežete oko izdanaka, izrezujući i njihovo korijenje. Ti će krumpiri nakon kuhanja biti jednako ukusni kao i normalni.

SKROMNO, A FINO Tradicionalni korizmeni recepti: Posne prikle, maneštra i srdele za proljetno čišćenje organizma

No, ako izdanci izgledaju poprilično veliko, vjerojatno ih je najbolje baciti.

Naime, velike klice otpuštaju puno solanina i mogu vas učiniti poprilično bolesnima. Simptomi trovanja solaninom uključuju groznicu, glavobolju i ozbiljne želučane tegobe.

Je li zeleni krumpir jestiv?

Krumpir koji je bio izložen svjetlu počet će proizvoditi klorofil, kao i solanin. Ako je zelena boja na krumpirima svijetla i uglavnom se nalazi samo na kori, ogulite ih, kako biste uklonili zelene dijelove i nastavite s pripremom.

Ako je zelenilo prešlo i na bijeli dio krumpira, ipak ga bacite.

Kako nastaju tamne mrlje na krumpiru?

Ako gulite krumpir i naiđete na nekoliko tamnih mrlja ispod kore, to je vjerojatno rezultat udaraca tijekom transporta ili koncentracije prirodnih šećera. Zato nema problema, samo izrežite te dijelove i nastavite s pripremom, piše Centar zdravlja.hr.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • mars7 20.02.2024.

    ne volim proklijale krimpire nije isti okus

  • Ive mala 20.02.2024.

    Danas uz toliko stručnjaka, istraživanja možda osnuju povjerenstva za krumpire, nisu dugo pisali o maslinovom ulju i masti, je li dobro jest slaninu... ne znam kako smo mi svi prije uopće preživjeli i kako preživljavamo. Mislim da su ovi članci za mlađu populaciju, jer nas starije ovo pametovanje jako brzo iznervira (bar za sebe govorim)

  • lanai goga 20.02.2024.

    Bogme smo se othranili na takvim krompirima i vrag nam nije bio danas svaki dan nesto treba vracati u ducane jer gdje je kontrola prije nego sto proizvod dode na policu i tu politika ima svoje prste

Komentiraj...
Vidi sve komentare