To je to što me zanima!

Japanska dunja: Ukrasna biljka od čijih se plodova radi pekmez

Plod joj je oblika omanje zlatno žute jabuke te je jestiv, no vrlo je tvrd i trpak. Povremeno se koristi u pripravi pita i želea kao manje vrijedan nadomjestak za pravu dunju
Vidi originalni članak

Japanska dunja (Chaenomelos japonica) listopadni je trnoviti grm s jednostrukim ili dvostrukim cvjetovima, koji se uzgaja zbog prekrasnih cvjetova. Oni mogu biti žarkocrveni, ružičasti, bijeli, narančasti i crveni. Grm naraste od 100 do 150 cm visine. Može se oblikovati i u malo drvo, koje će izasti do visine od 30-40 cm.

SVATKO TO MOŽE Vodič za vrtlare amatere: Kako je najbolje presaditi lončanicu

Pogodan je za sadnju živica, u skupinama ili pojedinačno u velikim vrtovima. Listovi su joj ovalno duguljasti, sjajni, tamnozelene boje. Japanska dunja nije zahtjevna za uzgoj.

Cvatnja ove biljke započinje već u rano proljeće, i cvate sve do kraja listopada. Razmnožava se sjemenom, reznicama, povaljenicama ili cijepljenjem od početka ljeta do jeseni.

DRUGO RUHO Cvijeće mijenja boju zbog sve izraženijih klimatskih promjena

Nakon cvatnje, Japansku dunju potrebno je redovito orezivati. Preguste grane se trebaju prorijediti i oblikovati u grm kako bi se vidjeli svi cvjetovi. Odgovara joj svako tlo, a voli osunčani položaj. Plod se biljke na japanskom naziva Kusa-boke.

Plod joj je oblika omanje zlatno žute jabuke te je jestiv, no vrlo je tvrd i trpak. Povremeno se koristi u pripravi pita i želea kao manje vrijedan nadomjestak za pravu dunju. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 29.05.2021.

    Ccc

Komentiraj...
Vidi sve komentare