Klasično kuhanje jaja je prilično jednostavno, a ako ih želite pripremiti na drugačiji način, možete ih pokušati napraviti i u mikrovalnoj pećnici. Donosimo tri recepta
Vidi originalni članak
Kajgana
U usporedbi s jajima iz tavice, okus kajgane iz mikrovalne je sličan okusu klasičnog omleta. Bit će malo većeg obujma i laganija, poput soufflea.
Priprema:
- Razbijte dva jaja u šalici.
- Dodajte kapljicu mlijeka ako želite da budu mekša.
- Promiješajte.
- Postavite mikrovalnu na 2 minute na najjaču temperaturu.
- Zaustavljajte rad mikrovalne i miješajte kajganu svakih 30 sekundi.
Poširana jaja
Iako se bjelanjak neće u potpunosti omotati oko žumanjka kao u loncu, verzija iz mikrovalne pećnice je savršeno kuhane teksture, piše portal Prevention.
Priprema:
- Napunite zdjelu ili šalicu do pola s vodom, jaja razbijte u drugu šalicu i polako ih pretočite u šalicu ili posudu s vodom.
- Lagano ubodite središte žumanjaka vrhom noža.
- Pokrijte plastičnom folijom i namjestite mikrovalnu na najvišu temperaturu na 1 minutu.
Tvrdo kuhana jaja
Kod pripreme tvrdo kuhanog jaja u mikrovalnoj, treba paziti da jaje ne eksplodira. Ne smije se kuhati na najjačoj temperaturi.
Priprema:
- Stavite dovoljno vode u zdjelu da prekrije cijelo jaje. Zagrijte posudu s vodom, minimalno 3 minute, da postane vruća.
- Lagano iglom probušite dno jaja kako biste izbjegli pucanje ljuske.
- Stavite jaje u posudu s vrućom vodom, prekrijte posudu s tanjurom i stavite u mikrovalnu na srednju temperaturu na 4 minute.
Napomena: Ako volite tekući žumanjak, jaje je nakon 4 minute spremno za jesti, a ako volite tvrdi žumanjak kuhajte još 2 minute, ukupno 6 minuta.