Neke namirnice su dobre i nakon isteka roka trajanja. Na primjer, riža nema rok trajanja, jedino je važno čuvati je od insekata. Suhi grah se ne može pokvariti. Što je stariji, jedino će mu trebati dulje da ga se stavi u vodu prije kuhanja, ali suha zrna graha ne mogu se pokvariti.
POGLEDAJTE VIDEO (Plan za zimu: I hrvatski građani morat će 2 sata dnevno štedjeti struju kad je najveća potrošnja):
Jabučni ocat, bijeli ocat, balzamični ocat, malinov ocat, rižin vinski ocat i crveni vinski ocat također nemaju rok trajanja. Zbog svoje kisele prirode, ocat je samoodrživ i ne treba mu hlađenje.
Sol je namirnica koja se ne može pokvariti. Sol se često koristi za zaštitu hrane od plijesni i bakterija, tako da dulje čuva. To se događa uslijed osmoze - kad voda iz hrane izvlači samu sol stvarajući previše suho okruženje da bi plijesan i bakterije uspijevale, zato se morska ili kamena sol ne može pokvariti i zauvijek ostaje svježa kao i dana kad je kupljena.
Šećer, baš kao i sol, traje godinama ako se skladišti na suhome mjestu, odnosno ako ga se drži podalje od vlage i izvora topline.
Žestoka pića koja su dobro zatvorena i na hladnome mjestu mogu trajati godinama.