Vrijeme je da isprobate pire krumpir na malo drugačiji način. Ovaj recept izvrstan je ako volite eksperimentirati, a glavni sastojci koji ovom pireu daju izvanredan okus su sir, vrhnje za kuhanje i slanina
Vidi originalni članak
Sastojci:
- 1,8 kg crvenog krumpira (ako nemate može i neki drugi), oguljenog i narezanog na četvrtine
- 8 kriški slanine, narezane na komade od 2,5 cm
- 3/4 šalice kiselog vrhnja
- 1/3 šalice maslaca
- 2 žlice vrhnje za kuhanje
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- prshothvat soli
- Svježe mljevenog crnog papra po ukusu
- 1 cijela šalica plus 3/4 šalice ribanog cheddar sira
- Sjeckani vlasac, za ukras
Piprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C stupnjeva. U veliki lonac dodajte krumpir i prelijte s pet cm vode. Kuhajte dok krumpir ne omekša i vilica može lagano proći kroz njega, oko 15 do 20 minuta. Ocijedite i vratite u lonac.
- U međuvremenu, u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pecite slaninu dok ne postane hrskava, oko šest minuta. Ocijedite je na tanjuru obloženom papirnatim ručnikom.
- Napravite pire krumpir i u njega dodajte jednu i 1/4 druge šalice cheddara, većinu slanine, kiselo vrhnje, maslac, vrhnje za kuhanje i češnjak te obilno začinite solju i paprom.
- Premjestite krumpir u lim i na vrh stavite preostali cheddar sir i pećenu slaninu.
- Pecite dok se cheddar ne otopi, oko 15 minuta.
- Ukrasite vlascem i poslužite.