To je to što me zanima!

Izbjegavajte ovakve juhe želite li brzo izgubiti višak kilograma

Povrće je ključno u prehrani ne samo kad je riječ o kvaliteti nutrijenata koje unosimo, nego je važno ako želimo izgubiti višak neželjenih kilograma. Stoga su povrtne juhe izvrstan izbor
Vidi originalni članak

Nije tajna da je uspješno mršavljenje rezultat kalorijskog deficita. Ipak, pritom valja strateški rasporediti obroke bogate nutrijentima kako tijelo ne bi patilo u tom procesu. Na putu prema željenom broju na vagi, mnogima su juhe najbolji saveznici. Ipak, nije svejedno koju vrstu juhe konzumirate.

POGLEDAJTE VIDEO: Tajni sastojak za ukusniju juhu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pojedine su juhe siromašne ugljikohidratima i zasićenim mastima, ali su zato bogate vlaknima iz povrća. Takva kombinacija definitivno je odlična za prehranu koju primjenjujete prilikom mršavljenja.

- Dijeta bazirana na povrću može pomoći u gubitku neželjenih kilograma. Pojedina istraživanja sugeriraju da uklanjanje zasićenih masti, soli i šećera iz prehrane mogu znatno utjecati i na zdravstveno stanje, a ne samo na višak kilograma. Trik je u načinu na koji jedete, pa je važno u plan prehrane uvrstiti recepte u kojima će uživati cijela obitelj. Juhe su odličan početak za tako nešto - ističe nutricionistica Jennifer Tyler Lee iz San Francisca za USNews.

10 strategija kako jesti juhu da bismo gubili kile

1. Izbjegavajte kremaste juhe

- Kremaste juhe obično sadrže velike količine masnoća i bogatije su kalorijama od bistrih juha - pojašnjava Lee dodajući kako su zasićene masti također povezane s povišenim rizikom od viška kilograma, a posljedično i nizom kardiometaboličkih bolesti poput dijabetesa, krvožilnih bolesti i moždanog udara.

NEVJEROJATNA TRANSFORMACIJA Istopila je 90 kg: Otkrila jednu stvar koju je radila svaki dan...

Savjetuje da unos masnoća ograničite na 10 posto dnevnog unosa kalorija. Neke kremaste juhe to premašuju jer čak 20 posto njihovih kalorija dolazi od zasićenih masnoća. Ako vam se jede baš gusta juha, a želite nešto zdravo, postoji rješenje. Primjerice, gusta juha od cvjetače može sadržavati malo kalorija i masnoća, a odličan je izbor ako želite povećati unos povrća. Lee kaže kako će okus juhe od cvjetače obogatiti češnjak, ljuskice chillija, celer i poriluk. Mješavinu povrća miješa s povrtnim temeljcem kako bi dobila kremastu teksturu, a opet zadržala vrijednosti biljnih namirnica.

2. Birajte bistre juhe

- Bistra juha je definitivno na popisu poželjne hrane ako želite skinuti kilograme jer sadrži malo kalorija i manje masnoća od kremaste verzije - tvrdi Maggie Michalczyk, dijetetičarka iz Chicaga.

- Čak i mala porcija bistre juhe prije ručka pomaže vam prije se zasititi, a bogata je vlaknima od povrća. Zato ćete jesti manje i odabrati nutricionistički kvalitetnije namirnice tijekom objeda. Osobito tijekom hladnijih mjeseci bistra juha je odličan dodatak dijetama - kazala je ona. Dodaje i da su bistre juhe bogate proteinima.

OBRATITE PAŽNJU Razlozi zašto ljudi imaju veći trbuh, a nije samo zbog hrane

3. U juhu ne stavljajte škrobno povrće

Povrće je izvor vitamina, minerala i antioksidansa, tvari koje štite tijelo od raka i štetnih zračenja iz okoliša - kaže dijetetičarka Sharon Priya Banta iz New Yorka. Kako bi najbolje strane povrća koristile vašem organizmu, za juhu birajte ono koje je siromašno škrobom. Takvu juhu možete jesti neograničeno i bez straha da će narušiti vaš dijetni plan.


Povrće koje želite u juhi je:

- brokula
- šparoga
- kupus
- cvjetača
- patlidžan
- gljive
- bamija
- papričice
- špinat

'LIJENO MRŠAVLJENJE' 6 super načina za sagorijevanje kalorija bez napornih treninga
4. Ne pretjerujte sa škrobnim povrćem

Škrobno povrće trebalo bi ograničiti na pola šalice po porciji jer škrob može povisiti razinu šećera u krvi te voditi debljanju, nastavlja Banta.
Takvo je povrće:

- artičoka
- klice prokulice
- kinesko zelje
- mrkva
- celer
- kukuruz
- krumpir
- batat
- grašak
- paprika
- bundeva

5. Povrtne juhe su najbolji odabir

- Povrtne juhe su izvrsne za skidanje viška kilograma - tvrdi dijetetičarka Anna Kippen iz Clevelanda. Ističe kako imaju više prednosti, pa su tako odlične za hidraciju, povećavaju konzumaciju vlakana, smanjuju unos grickalica. Povrtne juhe su također siromašne kalorijama.

- Često mi pacijenti kažu da su gladni sve vrijeme, a tada shvatim da su zapravo dehidrirani. Juhe su odličan način da konzumirate više tekućine, osobito ako ne volite običnu vodu, a ne želite piti sokove - kazala je.

DAROVI IZ PRIRODE Napitak od kurkume odličan je za mršavljenje i čišćenje tijela

Kod povrtnih juha u kuhinji možete istaknuti i svoju kreativnost.

- Kad kuham juhu, u nju ubacim sve povrće koje mi je ostalo tijekom tjedna, od rajčica do tikvica, špinata, luka i drugog povrća. Okus juhe obogatim začinima poput kumina - kazala je Kippen.


6. Juha može biti predjelo, ali i međuobrok

Iako mnogi juhu povezuju s večerom, to nije točno.

- Ukusna topla zdjela niskokalorične juhice može biti sjajan međuobrok - ističe Kippen.

7. Kušajte juhu od graha

Grah je bogat vlaknima i proteinima zbog čega je odličan saveznik u borbi protiv viška kilogram. Obroci koji sadrže vlakna i proteine pomažu u mršavljenju, objašnjava Michalczyk dodajući kako će ta kombinacija omogućiti da manje žudite za grickalicama. Šalica crnog graha ima 15 grama proteina i istu količinu vlakana uz brojne minerale i vitamine. Od njega, ali i drugih vrsta graha, možete napraviti fantastičnu juhu, a možete pokušati napraviti i juhu od leće.

- Obično joj dodam celer, mrkvu i luk te rajčice, a zatim to sve dobro začinim. Ova juha je jako zasitna, a ima vrlo malo kalorija pa će pomoći u izbjegavanju neželjenih zalogaja - kaže Kippen. Dodatno, leću ne treba namakati prije kuhanja, pa možete ukusan obrok pripremiti za manje od 20 minuta.

8. Skuhajte vegetarijanski chilli

Jesenska delicija poput chillija može doći i u vegetarijanskoj varijanti, a pomaže u mršavljenju, kaže Kippen. Ističe da je takav obrok bogat vlaknima i pruža dugotrajan osjećaj sitosti. Vlakna će pritom osnažiti zdravlje srca i kontrolirati razinu šećera u krvi. Kako biste povećali udio povrća, Kippen savjetuje da kombinirate chilli i obične papričice uz mnoštvo začina.

EVO I KAKO TO SPRIJEČITI Ovo je pravi razlog zbog čega se ljudi počnu debljati oko struka

- Volim ubaciti u chilli više vrsta graha kako bih dobila bolju teksturu, a okus je tako dobar da mi uopće ne nedostaje meso - ističe ona. Kod ovog jela je ključ u umjerenosti, jer jedno serviranje uključuje samo pola šalice, pa ne želite pretjerati ako pazite na kilograme.

9. Za zdravlje pomažu juha od rajčice i ribe

Kombinirajući rajčicu i ribu u istoj juhi dobit ćete jelo koje značajno utječe na vaše zdravlje, pojašnjava liječnica Eudene Harry iz Orlanda. Kaže kako vas riba opskrbljuje omega 3 masnim kiselinama zahvaljujući kojima:
- smanjujete upalne procese u tijelu
- poboljšavate raspoloženje
- sprječavate razvoj krvožilnih bolesti
- smanjujete kolesterol
- poboljšavate pamćenje
- omogućujete bolji protok krvi do mozga

Za ovu juhu ona savjetuje koristiti povrtni temeljac i rajčice iz konzerve koje ne sadrže BPA ni bisfenol A, industrijske kemikalije koje služe za konzerviranje pojedinih namirnica.

- Konzervirane rajčice imaju manji udio soli, a juhici dodaju pikantnost uz niz nutritivnih benefita. Što se ribe tiče, odličan izbor su iverak ili losos - kazala je.

JUTARNJI NAPITCI Uz piskavicu i zeleni čaj brže se mršavi - isprobajte ove recepte

10. Pripremite juhu s rezancima od tikvice

Pileća juha s rezancima od davnina se smatra zdravim obrokom koji će i u najgoroj bolesti ponuditi okrepu. Michalczyk savjetuje da rezance napravite od tikvice.

- To je varijanta s manje ugljikohidrata, a juhi dodaje više okusa i vlakana - kazala je.

Rezance od tikvica možete napraviti koristeći spiralizator, a ako ste vješti, onda će vam pomoći i običan kuhinjski nož.

RECEPT DANA Ukusna krem juha od cvjetače

Idi na 24sata

Komentari 57

  • xOOx 29.11.2023.

    nema do bakine juhice s prst masnoce na vrhu....

  • Zlatna Vuga 29.11.2023.

    Pišu gluposti i neke su im izjave kontradiktorne. Svaka juha je zdrava s bilo kojim povrćem, pa i s krumpirom i batatom, ne jedeš toga pet litara pa da će se netko od toga udebljati ili dobiti loši kolesterol. Ipak, važno je kako se skuha, da se ne dodaje vrhnja i maslaca da bude zdravija verzija iako i takav način neće nikoga ubiti ako se pojede povremeno. S druge strane i goveđa i kokošja juha mogu biti masne da ti pamet stane.

  • TAKE IT BACK 29.11.2023.

    Juhe su pileća i goveđa bistre, može i riblja. Sve drugo je izživljavanje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare