To je to što me zanima!

Ivanka je miss Dolca: 'Zrihtam' se svaki dan za odlazak na plac

Kad je otišla u penziju, Ivanka Lepen (70) zaposlila se na središnjem zagrebačkom placu. Štand joj je smješten na sredini najpopularnije zagrebačke tržnice
Vidi originalni članak

Natapirana frizura, šminka, ogrlica, prstenje i narukvice, ispod pregače šarena suknja.... Svakodnevica je to gospođe Ivanke Lepen (70).

Šetajući između štandova na Dolcu ne možete ne primijetiti prodavačicu koja “malo” odskače od okoline. Uvijek nasmiješena i “zbigecana”, za Zagrepčanku je to svojevrsni ritual...

- Pa radim među ljudima, moram paziti na stil i kako ću izgledati. Imam poštovanja prema svojim kupcima, ali i ja se tako puno bolje osjećam. Oduvijek sam se voljela srediti - kaže Ivanka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Redovito ide na frizuru, što nije teško primijetiti ako dovoljno često dolazite na Dolac. Štand joj je smješten na sredini najpopularnije zagrebačke tržnice, tako da je uvijek u centru. Pažnje. I kupci hvale modni izražaj kumice Ivanke.

- Imam taj svoj neki stil, koji se s vremenom mijenja. Ipak imam dosta godina, moram prilagoditi sve to svojoj dobi. Tako je bilo oduvijek te se toga i danas držim. I da, imam kod kuće veliko ogledalo pa vidim što je dobro, a što nije. Važno mi je da se u robi osjećam ugodno - objasnila je svoje modne bravure.

NIŠTA JU NE MOŽE ZAUSTAVITI Superbaka (103) pomiče sve granice i ruši rekorde u trčanju

Krenete li zapadnim stubama penjati se na Dolac, tamo će vas dočekati kip kumice Barice. Djelo je to Stjepana Gračana, a danonoćno “pazi” na prodavače i kupce od 2006. godine. Kao “model” za kip poslužila je Đurđica Jančić, a legenda kaže da i obitelj gospođe Ivanke ima veze s kumicom Baricom.

- Tako se zvala moja mama, a na Dolcu je radila 55 godina. Kad su izrađivali spomenik, ona je bila najstarija prodavačica na placu, a radili su anketu kako bi se trebao zvati. I sad se zove Barica, kao moja majka - ispričala je Ivanka.

Upravo zbog mame, i ona danas uživa radeći na Dolcu. To se lako i vidi, ne samo po tome kako ima volje “sređivati” se svaki dan, nego i po tome kako je svi znaju i poštuju.

Do penzije je radila u MSU

- Prvi put sam na Dolac došla kad sam imala samo pet godina. Tad sam često s mamom znala doći. Uvijek sam se ovdje osjećala lijepo - kaže Ivanka, dok stalna mušterija dolazi po svoju porciju povrća.

I gospođa odmah počinje s hvalospjevima kako najviše voli kupovati kod Ivanke. Naravno, uz pohvale za “stajling”, a pridružili su se i susjedi s ostalih štandova. I tako Lepen uživa zadnjih 20 godina.

- Do onda sam radila u Muzeju suvremene umjetnosti. I onda sam otišla u penziju i zaposlila se na Dolcu kod prijatelja - rekla je Lepen i nastavila:

- Ne radim zimi, to bi ipak bilo previše. A ne radim ni svaki dan, odnosno samo kad imamo domaću robu. I to mi je dobro, jer nije baš lako. Kad radim, ustajem u 4.15 sati, od 5.30 sam na štandu, sve do 14 sati. Ali lijepo mi je i ne žalim se - rekla je Ivanka.

Unuci vole kako baka kuha

Ima dvoje djece, kćer i sina, te sedmero unučadi i jednog praunuka. Uz takvu brojnost znaju se bake i djedovi malo zbuniti nabrajajući imena, ali Ivanki se to ne može dogoditi.

- Ma kakvi, pamtim i kad imaju rođendane. Dođu ponekad i na plac, veseli su i sretni pa me baš razvesele. A čini mi se da im i dobro kuham, često pitaju ako mogu doći kod mene. Kad dođu, svi se podijelimo, dečki odu van igrati nogomet, a cure su sa mnom - s osmijehom prepričava baka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

A ljubav prema najbližima, djeci, radu, modi i stilu je za Ivanku samo ljubav prema životu. Nije joj teško buditi se u praskozorje, u doba kad netko od unučadi još ni doma nije došao, pa prodavati na kiši ili suncu. Još Ivanka nađe vremena i za “izvantržničke” aktivnosti. Vodi, zapravo, vrlo aktivan umirovljenički život.

SEKSUALNA PRIJESTUPNICA Vesela baka (68): Zove hitnu pa dira bolničare po preponama

- Kako ne, pa neću valjda doma samo sjediti i buljiti u televizor. Zimi, kad malo manje radim i imam više vremena, redovito odlazim na plesnjake, to odem kad god stignem. Idem i u razne udruge penzionerske, odemo ponekad na neko putovanje. Nema odmora, nemiran sam ja duh - rekla je vrckava kumica Ivanka.

KRALJEVSKA OBITELJ OPET ŠOKIRA: Zabranili susjedima da prilaze Meghan i Harryju?

Idi na 24sata

Komentari 40

  • 28.07.2019.

    Žena drži do sebe i to je sasvim ok.

  • Leo Archibald 28.07.2019.

    Bas se srihtas???

  • nikolce 28.07.2019.

    Bas lijepa prica!

Komentiraj...
Vidi sve komentare