Slike koje do nas stižu iz potresom pogođenih područja su strašne, još uz korona virus koji je ušao u svaku poru društva, čini se gore nego kad je bio rat.
POGLEDAJTE VIDEO:
Odlučili smo pomoći, ali nismo željeli srljati jer su mnoge naše kolege već gore, svatko želi pomoći i svi zaista čine veliku stvar. Mi smo zato stali na ‘balun’ i promislili kako da damo svoj obol. Hrane gore ima sasvim dovoljno. Sad im najviše trebaju financijska sredstva, rekao nam je chef Braco Sanjin, koji je s kolegama, chefovima Ivanom Pažaninom i Hrvojem Zirojevićem, te Stjepanom Vukadinom, Sonibojem Grginom i timom restorana Kadena krenuo u veliku akciju prikupljanja novca. Oni će do nedjelje svaki dan kuhati jela koja Splićani mogu naručiti preko Wolta, a dostava je besplatna zahvaljujući njihovoj središnjici u Finskoj. Naime, odlučili su platiti dostavljače. Kako nam kaže chef Sanjin, Fincima je bilo jako drago kad su ih kontaktirali te su se bez zadrške uključili u akciju.
Kako bi prikupljeni novac otišao u prave ruke, splitski chefovi povezali su se sa Zakladom Solidarna.hr.
- Imamo potpuno povjerenje u tu Zakladu i da će novac otići kome zaista treba. Oni imaju svoju komisiju, a i mi ćemo po završetku akcije sjesti u auto i otići u Banovinu. Želja nam je prikupiti dovoljno novca da renoviramo jednu kuću, a ova akcija vjerojatno nije i posljednja. Novac će stajati na računu dok ne odlučimo što ćemo, a koliko je prikupljeno i tko je sve dao svoj doprinos objavit ćemo po završetku akcije - otkriva nam Sanjin, koji je s Pažaninom i Zirojevićem te ostatkom tima već tri dana u kuhinji. Pripreme teku užurbano. Ipak je riječ o 300-tinjak porcija koje će se svaki dan nuditi. Kuhaju se tradicionalna dalmatinska jela, poput pašticade, sipe s bobom, janjetine s graškom, a bit će i raznih rižota te tjestenina, ukupno desetak vrsta vrhunske spize. Cijena porcije je 60 kuna.
- Pridružili su nam se brojni OPG-ovi, ribari, mesari, pa i vinari. Tako će na četiri naručene porcije kupac dobiti bocu vina gratis, kao i mali poklon iznenađenja. S dostavom počinjemo od utorka. Puno ljudi se javilo da nam se žele pridružiti u kuhinji, ali nažalost morali smo odbiti. Ima nas desetak, a kuhinja je mala. Moramo se držati epidemioloških mjera pa smo odlučili pozvati pomoć ako netko iz tima bude umoran ili spriječen - kaže nam za kraj chef Sanjin.