Malo je jela koja su pod istim imenom poznata širom svijeta te su jednako zastupljena na stolovima siromašnih i bogatih. Pizza je oličenje jednostavnosti i simbol talijanske kuhinje, a nastala je na jugu Italije kao jelo koje se radi na brzinu. Napulj je domovina moderne pizze te je taj kraj nedavno zaštitio svoj recept. Na njihovoj se pizzi uvijek moraju naći rajčice San Marzano koje su dozrijele na padinama Vezuva, mozzarella od bizona iz Kampanije te svježi bosiljak.
|
Foto: Fotolia
Pri samom spomenu tjestenine, većina ljudi će prvo pomisliti na Italiju, jer je ona uvjerljivo najviše zastupljena namirnica u njihovim jelima. Istina je kako je tjesteninu Marco Polo donio iz Kine u Italiju, a Talijani su ti koji su je svojim umacima učinili tako zamamnom. Ako volite tjesteninu s kečapom, niste ni izbliza svladali “sveta pravila” talijanske kuhinje. Svi se dodaci trebaju dodati nakon što je tjestenina kuhana. Također, u Italiji se ne dodaje ulje u vodu, jer se tako na tjestenini stvara masni film zbog kojeg ne može dobro upiti umake.
|
Foto: Fotolia
Talijani su uživanje u kavi pretvorili u umjetnost, ali za razliku od nas, oni piju većinom espresso koji je "gotov" u dva gutljaja. Capuccino je pak espresso s mlijekom, dok se bijela kava s većom količinom mlijeka obično pije uz doručak. Kava naručena nakon doručka ne treba biti s mlijekom, pa takve narudžbe u Italiji izazivaju podsmijeh. Uz kavu se obično poslužuje kockica čokolade ili mali čajni kolačić.
|
Foto: Fotolia
Kuhinja s mnogo ribe, blitve, češnjaka, rajčice, maslinova ulja i malo crvenog mesa na vrhu je ljestvice zdrave prehrane za dugovječnost. Maslinovo ulje podiže razinu korisnih masnoća u krvi i spušta razinu onih škodljivih. Ribu se priprema na pari, pirja se, peče u foliji ili na žaru. Uz ribu se poslužuje kuhano povrće. Fina variva od leće, slanutka, boba i drugih grahorica dokazuju da se s ovim namirnicama mogu pripremiti ukusna jela. Mediteranska kuhinja obiluje začinskim biljem, a za apsolutni užitak uz svaki obrok poslužuje se čaša crnog vina.
|
Foto: Fotolia
Talijanska kuhinja je daleko najpopularnija u svijetu, njezin simbol je pizza. Ispijanje espressa, maslinovo ulje, lijepe žene i priroda neki su od njenih aduta