Rachael Finch, po zanimanju model, objavila je na svom Instagram profilu recept za ukusnu vegansku slasticu koju možete pohraniti u staklenu posudu, a riječ je o tiramisu kolaču. Za ovaj recept koristila je brojne zdrave namirnice, uključujući tamnu čokoladu, mljevene bademe i kakao u prahu kako bi tiramisu bio što zdraviji.
POGLEDAJTE VIDEO: Najduži kolač na svijetu
Kako napraviti zdrav tiramisu?
Sastojci:
- 3 žlice hladnog espressa
- 4 žlice kakao praha, ostavite sa strane malu količinu za dekoraciju
- Tamna čokolada, grubo naribana, za posluživanje (nije obavezno)
Za biskvit:
- 100 grama (ili jedna šalica) bademovog brašna
- 125 grama (ili jedna šalica) brašna indijske marante ili tapioke
- Tri žlice kokosovog šećera
- 1/4 žličice sode bikarbone
- Jedna žlica jabučnog octa
- 125 ml (ili pola šalice) kokosovog mlijeka
- 125 ml (ili pola šalice) rastopljenog kokosovog ulja
- Jedna žličica paste, praha ili ekstrakta od vanilije
Za kremu od kave:
- 200 grama indijskih oraščića, namočenih u vodi dva sata, ocijeđenih
- 125 ml (ili pola šalice) hladnog espressa
- Tri žlice javorovog sirupa ili kokosovog nektara
- Dvije žlice kokosove kreme
- Dvije žličice rastopljenog kokosovog ulja
Za kokosovu kremu:
- Četiri limenke kokosove kreme od 400 ml, koje su odstajale u hladnjak preko noći
- Dvije žlice javorovog sirupa ili kokosovog nektara
- Jedna žličica paste, praha ili ekstrakta od vanilije
Upute:
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i obložite kalup 20 cm x 30 cm papirom za pečenje. Da biste napravili podlogu, dodajte suhe sastojke u veliku posudu i dobro promiješajte da se sjedine.
U posebnoj posudi umutite mokre sastojke. Dodajte mokre sastojke suhim sastojcima i sve dobro promiješajte da nastane tijesto. Ulijte tijesto u pripremljeni lim i pecite 15-20 minuta, ili do zlatnosmeđa boje. Možete ga isprobati i čačkalicom, no ona mora izaći čista kad je biskvit gotov. Nakon pečenja ga stavite sa strane da se potpuno ohladi.
Za kremu od kave stavite sve sastojke u blender ili ih izmiksajte mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim je stavite u hladnjak.
Za kremu od kokosa izvadite limenke kokosove kreme iz hladnjaka i pazite da ih ne protresete. Izvadite čvrstu kokosovu kremu iz limenki u posudu i pazite da u nju ne dodate i prozirnu kokosovu tekućinu (čuvajte ju za smoothieje, umake i slično). Dodajte preostale sastojke i izmiksajte dok smjesa ne postane glatka i pahuljasta, no nemojte pretjerati jer ćete izgubiti na teksturi. Prebacite kremu u hladnjak.
Kada se sve kreme ohlade uzmite četiri staklenke od 375 ml (ili kakvu imate) i izrežite četiri kruga iz biskvita do veličine koja odgovara dnu vaših posuda. Započnite slaganje tiramisua stavljanjem biskvita na dno svake posude. Prelijte ga s nekoliko žličica kave, ostavite da se malo upije, a zatim dodajte sloj kreme od kave i sloj kokosove kreme. Pospite jednom žlicom kakaa u prahu i ponovite slojeve dok ne potrošite sve sastojke. Desert na kraju pospite kakaom u prahu i dodajte malo naribane čokolade po želji, piše Daily Mail.