Repa je u ljudskoj prehrani prisutna već više od 4.000 godina, a koristili smo je i za druge svrhe. Primjerice, ako bi drevni Rimljanina na nekoga bacio repu, znači da ga je prezirao. Europljani su je u Sjevernu Ameriku donijeli krajem 16. stoljeća, a u to vrijeme u Engleskoj su je koristili kao stočnu hranu i bila je na jelovnicima siromašnog stanovništva, piše Lifehacker.
POGLEDAJTE VIDEO: Pripremite savršeni pire krumpir
Tijekom velike gladi u Irskoj, farmere su poticali da je sade kako bi prehranili stoku i svoje obitelji, a europsko stanovništvo ju je jelo između dva svjetska rata zbog opće nestašice hrane.
Tek nakon toga mnogi su pokušali promijeniti način na koji je doživljavamo, pa su tako izdali kuharicu Turnips instead of Potatoes, a glavni kuhar hotela Savoy u Londonu osmislio je pitu od repe i dao joj ime po britanskom ministru Lordu Wooltonu.
Na Jamajci je poslužuju u pilećoj i goveđoj juhi obogaćenoj mrkvom, paprikom, timijanom, pimentom i mladim lukom.
No repa ima i zdravstvene benefite pa tako snižava razinu šećera u krvi i pomaže kod metaboličkih poremećaja povezanih s dijabetesom te snižava kolesterol i trigliceride. Za razliku od krumpira, nakon konzumacije mrkve razina šećera u krvi ne raste.
Pire od repe je jeftino i jednostavno jelo odličnog okusa, pa nema razloga da ne postane dijelom vašeg jelovnika.
Sastojci:
1 kg očišćene, oguljene repe nasjeckane na kockice
4 režnja sitno sjeckanog češnjaka
4 grančice timijana, odvojiti listove od stabljike
1/4 šalice omekšalog maslaca
1/4 šalice ribanog parmezana
2 žlice kremastog sira
2 žlice vrhnja
2 žlice sitno sjeckanog mladog luka, samo zeleni dio
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica papra
Priprema:
Stavite repu u lonac i dolijte hladne vode da prekrije sve kockice. Kuhajte 10 - 15 minuta dok ne omekša, a potom dobro ocijedite. Ocijeđenu repu vratite u lonac i dodajte ostale sastojke. Za kremastiju teksturu, dodajte više vrhnja. Servirajte toplo.