Mnogi ljudi imaju alergije na hranu. Ako ste i vi jedan od njih i teško vam je izbjegavati namirnicu na koju ste alergični, u nastavku saznajte koje zamjene možete koristiti kako bi nadomjestili hranu koju inače ne smijete jesti.
POGLEDAJTE VIDEO: Sve tajne soje
1. Jaja
Za povremenu zamjenu za jaja u pečenju koristite lan. Pomiješajte žlicu mljevenog lanenog sjemena s tri žlice vode. Ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim ga dodajte u svoj recept. Sjemenke će nestati u jelu kada napravite konačan proizvod.
2. Pšenica
Budući da je gluten protein u pšenici tvar na koju ljudi razviju alergiju, valja koristiti brašno i jesti hranu bez glutena. Možete koristiti tapioka brašno, heljdino brašno, rižino ili proseno brašno.
3. Kravlje mlijeko
Alergije na mliječne proizvode pokreću proteini u mlijeku većine sisavaca, pa vam je najbolje odabrati biljnu opciju, poput bademovog mlijeka, kokosovog ili rižinog (intolerancija na laktozu nije alergija; to samo znači da vaše tijelo ne proizvodi dovoljno enzima laktaze i ne može preraditi prirodni šećer u mlijeku.) Ako želite više proteina, probajte sojino mlijeko. Koje god mlijeko odabrali, pobrinite se da je obogaćeno kalcijem i vitaminom D.
4. Soja
Ako jako volite jela sa sojinim umakom, a na nju ste alergični, isprobajte umak od nektara kokosovog cvijeta, koji je odlična zamjena za umak od soje. On je nešto gušći i slađi, te je manje slan, pa dodajte još soli u svoj recept.
5. Maslac od orašastih plodova
Ako ste alergični na kikiriki, pa tako i na kikiriki maslac, potražite maslac napravljen od graška ili slanutka. Tekstura je slična maslacu od kikirikija, i iako sam okus možda neće biti sličan onom od kikirikija, super je u kolačićima ili zdravim pločicama.
6. Čokolada
Budući da se često radi s mliječnim proizvodima i orašastim plodovima, čokolada može biti nezgodna za osobe s alergijama. Zato birajte samo čokoladu s visokim udjelom kakaa i onu bez mliječnih dodataka, piše Real Simple.