Ako ste u potrazi za jednostavnim i impresivnim receptom koji uključuje svježe smokve, postoji jednostavan način da uživate u njima. Iako su savršene u svakom pogledu, uvijek možete eksperimentirati dodajući im čokoladu ili med, piše Giverecipe.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako se tradicionalno suše smokve
Osim svježe, oduševit će vas i u ovom izdanju iz pećnice.
Kako ih pripremiti
Recept je vrlo jednostavan i ne zahtijeva nikakvu spretnost ni kulinarsko znanje. Jednostavno iskombinirajte sastojke u tepsiji, stavite je u zagrijanu pećnicu i zaboravite na nju sljedećih 40 minuta. Slatke smokve još su slađe pečene.
Ako ste pak ljubitelj pekmeza ili džema, ne gubite vrijeme spravljajući kompliciranu recepturu nego iskoristite ovaj recept. Smokve će pustiti sokove nakon samo 30 minuta u pećnici, što je dovoljno da uživate u najukusnijem džemu. Ako ih želite poslužiti kao desert, zapecite ih dodatnih deset minuta dok ispari tekućina.
Iako je recept jednostavan, nemojte ga podcijeniti. Eksplozija okusa koju ćete dobiti može stati uz bok najkompliciranijim jelima.
Koristite smokve koje nisu previše mekane i možete ih držati u ruci, a ako na svaku krišku dodate malo smeđeg šećera, dobit ćete slađe zalogaje sa dodatnom karamelizacijom. No ipak ne pretjerujte sa količinom šećera i umjesto njega radije na svaku krišku nakapajte malo meda.
Okus će zaokružiti dodatak cimeta i ružmarina, pa svakako iskušajte i tu kombinaciju okusa.
Poslužite ih tople bez dodataka, ili uz malo sira i šlaga. Ako vam ostane viška, spremite ih u čvrsto zatvorenu kutiju u hladnjak te kasnije dodajte u salate ili sendviče.
Sastojci:
- 5 svježih većih smokvi
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1/2 čajne žličice cimeta
- 1 i 1/2 žlica meda
- grančica ružmarina
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih.
- Narežite smokve na kriške i stavite ih u posudu za pečenje.
- Svaku krišku pospite sa malo smeđeg šećera i cimeta te položite grančicu ružmarina na vrh.
- Pecite 40 minuta, a zatim ostavite desetak minuta da se ohlade i nakapajte sa malo meda.