To je to što me zanima!

Isprobajte ga: Trik s kojim ćete prepoloviti broj kalorija u kruhu

Ako je kruh vaš omiljeno dodatak uz svako jelo, no brinete zbog 'viška' kalorija koje tako unosite, stručnjaci savjetuju jedan trik kojim ćete jednostavne ugljikohidrate u njemu pretvoriti u one zdravije, 'rezistentne'
Vidi originalni članak

Kruh se često proglašava krivcem za debljanje, premda on u većini slučajeva to i nije, osobito ako jedete tek par šnita na dan. Kao najgori među kruhom poznat je 'bijeli kruh', ujedno i najprodavanija vrsta.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako napraviti kruh bez kvasca

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Od priloga uz jelo, sendviča pa do deserta, kruh je temelj prehrane u zapadnom društvu, no u posljednje vrijeme smatra se kako šteti zdravlju. Tome u prilog ide i podatak da se prodaja kruha u posljednjih 30 godina smanjila za oko 40 posto, otkriva talijanska studija.

Mnogi savjetuju da izbjegavamo kruh zbog visokog glikemijskog indeksa ili zbog velikog broja koji pokazuje intenzitet lučenja inzulina nakon uzimanja hrane.

Trik koji smanjuje rizik debljanja

Nakon što kupite - il pak napravite domaći kruh i ispečete ga, stavite ga u zamrzivač. Zašto? Jer baš kao i kuhanje i hlađenje, smrzavanje pretvara škrob u otporni škrob. Nevjerojatno, to znači da vaše tijelo dobiva puno manje kalorija od kruha. Zapravo, otporni škrob hrani vaše crijevne bakterije umjesto da deblja vas, piše BBC.

JEDNOSTAVNO JE Odličan trik s kojim će zagorene posude za pečenje biti kao nove

Kruh je najbolje jesti za doručak

Najveći problem s bijelim kruhom je to što on zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo otpušta energiju, tako da povisuje razinu šećera u krvi. To može pridonijeti nastanku dijabetesa tipa 2, pa čak i ubrzati razvoj malignih oboljenja.

Ipak, oni koji nemaju obiteljsku povijest dijabetesa, ne trebaju izbjegavati bijeli kruh, kojeg je idealno jesti za doručak, jer tada ubrzava rad metabolizma, kažu znanstvenici.

DA BOŽIĆNO DRVCE TRAJE Tajni trik u koji se vrtlari kunu: Ovako se drvce neće osušiti...

 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • MaliCrniOdIvanaSam 11.12.2020.

    Mljac, zamrznuti pa odmrznuti kruh, od hrskave korice do mokrog odvratnog kruha. Da, dobra ideja, nakon odmrzavanja ce vam se gaditi i necete ga ni jesti.

  • imal' tanje? 11.12.2020.

    Ako krisku preremo po pola smanjit cemo kalorije za 50 % 🤣

Komentiraj...
Vidi sve komentare