Prvi, jednostavniji način pripreme
Sastojci:
- 1 litra punomasnog jogurta (sa 3,2 posto mliječne masti)
POGLEDAJTE VIDEO:
Postupak:
Na veću posudu stavite cjediljku, a na nju gazu u nekoliko slojeva. Na to stavite jogurt pa sve prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći, no pazite da ne ostane tako dulje od osam do deset sati.
U gazi će vam ostati domaći grčki jogurt, a u posudi sirutka koju možete popiti jer je vrlo zdrava i osvježavajuća.
Postoji još jedan načina kako ga napraviti
Sastojci:
- 2 šalice masnijeg mlijeka
- 2 do 3 žlice običnog jogurta (sobne temperature)
Postupak:
Mlijeko zagrijete na srednjoj jakoj vatri dok ne bude gotovo pred kuhanje, odnosno dok ne dosegne temperaturu od 80 stupnjeva.
Ulijte ga potom u staklenku i ostavite da se ohladi na 40 stupnjeva. Tada umiješajte jogurt i staklenku prekrijte krpom. Ostavite na toplom mjestu preko noći, osam do deset sati.
Smjesu ocijedite kao u prvom receptu, ali neka ovom slučaju u cjediljki ne bude dulje od četiri do šest sati, prenosi Atma.