Među odraslim Kinezima koji su pili najmanje jedno pivo, koktel ili čašu vina dnevno oni koji su pili vreli čaj svakodnevno imali su pet puta veće izglede za pojavu raka jednjaka u odnosu na ljude koji su pili čaj bilo koje temperature manje od jednom tjedno, zaključeno je u istraživanju.
Za pušače svakodnevno konzumiranje vrelog čaja bilo je povezano s dvostruko većim rizikom raka jednjaka u odnosu na konzumiranje čaja manje od jednom tjedno.
- Suzdržavanje od duhana i pretjeranog konzumiranja alkohola najvažniji je način prevencije raka jednjaka - navodi u istraživanju autor dr. Jun Lv iz zdravstvenog znanstvenog centra Pekinškog sveučilišta.
- Ako uz taj povećani rizik od raka jednjaka zbog pušenja i konzumiranja alkohola ljudi vole konzumirati i vrlo vrući čaj rizik od razvoja raka bit će sinergijski veći - kaže Lv i napominje da konzumiranje vrelog čaja samog po sebi ne povećava rizik od raka.
Kina je među zemljama s najvećom učestalošću raka jednjaka, ističu znanstvenici u radu objavljenom u stručnom časopisu Annals of Internal Medicine. Zbog toga što je vjerojatnije da u Kini, posebice muškarci, vjerojatno i puše i piju alkohol, ranija istraživanja nisu jasno pokazala može li i konzumiranje vrelog čaja biti neovisni faktor rizika za rak jednjaka.
Dok su ranija istraživanja sugerirala da čaj može štititi protiv nekih tumora probavnog sustava, druge studije pokazale su da opetovano konzumiranje vrlo vrućih napitaka i hrane može oštetiti jednjak i pomoći razvoju tumora, kažu znanstvenici. U okviru ovog istraživanja znanstvenici su ispitali podatke o 456.155 odraslih osoba u dobi od 30 do 79 godina koje su ispunile upitnike o svojim pušačkim, alkoholnim i prehrambenim navikama.
Na početku istraživanja nijedan ispitanik nije imao karcinom a praćeni su devet godina. U tom razdoblju rak jednjaka pojavio se kod 1731 osobe. Osobe koje su konzumirale vreli čaj te prekomjerno pile alkohol i pušile imale su peterostruko veći rizik za rak jednjaka od osoba koji nisu ništa od te tri stvari radile.