Ako ćete izdubiti bundevu za Noć vještica ili jednostavno imate višak bundeve koje treba iskoristiti, nemojte izostaviti sjemenke. One su hranjive, imaju blagi okus, ali su prefine i hrskave kada ih ispečete.
POGLEDAJTE VIDEO: Uzgojila 120 kg tešku bundevu
Theresa Mazza, bivša kuharica koja se bavi razvojem recepata za dijetetičare, naziva sjemenke bundeve 'nevjerojatnima' iz više razloga:
- Vrlo su hranjive. 'Oni su nevjerojatan izvor masnoća zdravih za srce, vitamina K, fosfora, mangana, magnezija, željeza, cinka i bakra', kaže Mazza.
- Odlične su za grickanje kada ste u pokretu. Ona preporučuje da si spremite malo pakiranje sjemenki kao međuobrok ili uz ručak. Ubacite ih u torbu za ručak ili neku torbicu kako biste imali što grickati kad ogladnite tijekom napornog dana.
- Dobro funkcioniraju s mnogo okusa. Mazza objašnjava da one mogu ići i uz slatko i slano jer se blagi okus sjemenki bundeve dobro slaže sa svim vrstama začina.
- One su izvrstan toping. Sjemenke možete jesti same ili ih dodati u salate, juhe, u tacose i sladoled, tvrdi Mazza. Možete ih čak dodati u pesto ako nemate pinjole pri ruci.
Bundeve i druge tikvice omogućile su ljudima da prežive oštre zime prije više tisuća godina, priča Mazzi. To je sve zahvaljujući debeloj kori i tome što se može čuvati duže vrijeme. I meso i sjemenke bundeve su jestivi, a pečenje sjemenki samo ih poboljšava te im daje blagu hrskavost i izvrstan okus.
Kako ukloniti, očistiti i osušiti sjemenke bundeve?
- Uklanjanje sjemenki bundeve s bundeve bi trebalo biti neuredno! To je jednostavno zabavan dio čišćenja - kaže Mazza. Kako biste ublažili nered, upotrijebite novine ili plastični stolnjak koji možete baciti nakon što ste gotovi.
Mazza preporučuje da za početak izrežete rupu na vrhu bundeve. Izrežite ju kružnim pokretima oko stabljike te pazite da rupa bude dovoljno velika da u nju stane vaša ruka. Rukama ili metalnom žlicom izvadite sjemenke u zdjelu vode. Nakon što uklonite sve sjemenke, počnite nježno uklanjati pulpu iz sjemenki dok su još u zdjeli s vodom. Zatim isperite sjemenke u cjedilo.
Kao posljednji korak, 'položite sjemenke bundeve na veliku kuhinjsku krpu i pustite da se potpuno osuše prije pečenja', objašnjava Mazza. Kada osušite sjemenke bundeve one će hrskati i neće isparavati u pećnici.
Što će vam trebati za pripremu:
- Nož
- Folija za pečenje
- Cjedilo
- Kuhinjski ručnik
Sastojci:
- 1 do 2 bundeve srednje veličine
- Maslinovo ulje
- Sol
- Začini po vašem izboru
Savjet: Što se tiče začina, eksperimentirajte s različitim profilima okusa. Ako želite slatke sjemenke, prelijte ih cimetom i šećerom. Ako pak želite slane, pospite ih solju, češnjakom i chilijem. Možete ih posuti i s malo sjemenki kima, korijandera i gorušice.
Kako peći sjemenke bundeve?
- Bundevu izrežite, izdubite i izvadite te operite sjemenke. Prstima odvojite pulpu od sjemenki. Operite sjemenke u cjedilu.
- Skuhajte sjemenke bundeve (nije obavezno). Ako nemate dovoljno vremena, možete preskočiti ovaj korak. No, Mazza preporučuje kuhanje sjemenki u slanoj vodi 10 minuta kako bi se ravnomjerno i temeljito ispekle.
- Osušite sjemenke. Stavite ih na kuhinjsku krpu, a zatim ostavite da se potpuno osuše na zraku. Sušenje bi moglo potrajati nekoliko sati, ovisno o razini vlažnosti u kuhinji.
- Zagrijte pećnicu. Postavite pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa.
- Začinite sjemenke. Osušene sjemenke bundeve dodajte u lim za pečenje i prelijte s malo maslinovog ulja, prstohvatom soli i nekoliko žličica začina po izboru. Neki od Mazzinih omiljenih začina su kurkuma, crni papar te chilly u prahu.
- Rasporedite sjemenke na lim za pečenje u ravnomjernom sloju kako bi se ravnomjerno ispekle.
- Pecite ih dok ne porumene. 'Pečenje može trajati od 5 do 18 minuta, ovisno o veličini sjemenki', kaže Mazza. Pažljivo pratite sjemenke bundeve dok se peku. Izvadite ih iz pećnice kad poprime svijetlo zlatnosmeđu boju. Savršeno pečene sjemenke bundeve trebale bi biti blago hrskave.
Kako jesti sjemenke bundeve?
Sjemenke bundeve možete jesti cijele ili odvojiti vrijeme za ljuštenje. Iako ljuštenje zahtijeva više napora, neki ljudi radije uklanjaju ljusku jer njezina vlaknasta tekstura nije baš primamljiva.
Kako čuvati sjemenke bundeve?
- Pečene sjemenke bundeve mogu se nekoliko dana držati u hermetički zatvorenoj posudi ili u vrećici s patentnim zatvaračem. Za dulje vrijeme od toga stavite ih u hladnjak ili zamrzivač - preporučuje Mazza.
U zatvorenoj posudi sjemenke mogu izdržati do 3 dana. U hladnjaku mogu biti tjedan dana, a do 6 mjeseci se mogu držati u zamrzivaču, piše Insider.