To je to što me zanima!

Iskoristite sezonu: Od mušmula napravite fini kompot ili džem

Sezona mušmula počinje u kasnu jesen, no najbolji okus postižu tek nakon prvih mrazeva. Upravo zato se često kaže da su mušmule 'zimnice' – plodovi koje je najbolje jesti kada su već prezreli
Vidi originalni članak

Mušmule su voćke iz porodice ruža (Rosaceae), a plod im je okruglast, smeđe boje. Iako na prvi pogled mogu djelovati neprivlačno, iza njihove vanjštine krije se mnoštvo hranjivih tvari koje povoljno utječu na zdravlje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sezona mušmula počinje u kasnu jesen, no najbolji okus postižu tek nakon prvih mrazeva. Upravo zato se često kaže da su mušmule "zimnice" – plodovi koje je najbolje jesti kada su već prezreli. Kada se uberu, obično se ostavljaju na hladnom i suhom mjestu kako bi dozrele. Nakon nekoliko tjedana ili mjeseci postaju mekane i spremne su za jelo.

JAČA IMUNITET! 10 recepata s kiselim zeljem: Odlično ide s grahom i palentom

Plodovi se mogu kuhati ili peći te koristiti u raznim jelima, poput kompota, džemova, marmelada ili umaka. Listovi mušmule također imaju ljekovita svojstva, pa od njih možete pripremiti čaj koji je dobar za probavu i potiče imunitet. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Cherylin 09.12.2024.

    Bravo, zaboravljeno i odlicno voće..probajte tko nije!

Komentiraj...
Vidi sve komentare