Budući da se u mnoge slastice stavljaju samo bjelanjci, žumanjci često ostanu. No nije ih teško iskoristiti jer je ključni sastojak za kuglice od čokolade, pudinge i likere od jaja. Može se dodavati i slanim jelima kao što su tjestenina Alfredo ili holandski umak, a bez njih nema ni domaće majoneze. Da bi ste je pripremili, najprije pjenjačom umiješajte žumanjak sa žličicom limunova soka, žličicom senfa, solju i paprom. Potom slijedi najosjetljiviji dio posla - ulje treba dodavati lagano, kap po kap uz neprestano miješanje.
Ako se majoneza počne razdvajati, dodajte još malo senfa. Kada je majoneza gotova, dodajte žlicu vruće vode da se ne bi razdvojila. Prema istom receptu priprema se i aioli, majoneza s dodatkom zgnječenog češnja češnjaka. No ako mislite da jaja nisu sasvim svježa, majonezu možete napraviti i od kuhanih žumanjaka koji se zgnječe vilicom, a potom im se kap po kap dodaje obično ili maslinovo ulje. Ako tako pripremljenoj majonezi dodate vinskog octa i začina prema želji, dobit ćete odličan preljev za salate.
Za liker vam treba deset žumanjaka
Deset žumanjaka i 500 g šećera u prahu miksajte tri minute da se zapjeni. Dodajte dva vanilin šećera i 250 ml slatkog vrhnja pa promiješajte žlicom. Uz miješanje dodajte malo po malo alkohola (trebat će vam oko 500 ml ruma, vinjaka ili rakije). Procijedite tri-četiri puta kroz gazu, stavite u hladnjak preko noći, opet procijedite i ulijte u boce. Čuvajte u hladnjaku najdulje dva tjedna.
Tjestenina Alfredo
Sastojci: 500 g tjestenine, 250 ml slatkog vrhnja, 2 žumanjka, šalica svježe naribanog parmezana, malo maslaca, sol, papar
Priprema: Skuhajte tjesteninu. U međuvremenu na zagrijanu tavicu dodajte maslac i vrhnje te zagrijavajte minutu. Maknite s vatre. Dodajte ocijeđenu tjesteninu na tavu s maslacem i vrhnjem, promiješajte, dodajte žumanjke, naribani parmezan i papar te još jedanput promiješajte.
Puding s vanilijom
Sastojci: 4 žlice šećera, 2 vanilin šećera, 3 žlice kukuruznog škroba (Gustina), 1/2 žličice soli, 700 ml punomasnog mlijeka , 3 žumanjka, srž jedne mahune vanilije, pola žličice cimeta, žlica maslaca
Priprema: U loncu pomiješajte šećere, sol i škrob. U posebnoj zdjeli lagano umutite žumanjke. Uz miješanje pjenjačom postupno dolijevajte mlijeko. Kuhajte na srednjoj vatri da se zgusne. Smanjite vatru i kuhajte još dvije minute. Maknite s vatre i dodajte malo smjese u žumanjke uz stalno miješanje. Ulijte smjesu u lonac te nastavite miješati i kuhati na laganoj vatri oko minutu. Maknite s vatre, umiješajte vaniliju, cimet i maslac te miješajte dok se maslac ne rastopi. Ohladite 15-ak minuta, ulijte u zdjelice navlažene hladnom vodom i stavite u hladnjak da se stvrdne.
Umak holandez
Sastojci: 250 g maslaca, 3 žumanjka, žlica vinskog octa, 1-2 žlice limunova soka, sol, bijeli papar, malo kajenskog papra
Priprema: Otopite maslac na laganoj vatri. Žumanjke, ocat i sol mutite mikserom. Stavite na paru, ne vruću nego toplu, i mutite pjenjačom da bude kremasto. Skinite s pare pa lagano dodajte limunov sok i maslac kap po kap neprestano muteći, a zatim dodajući tankim mlazom. Posolite, popaprite i poslužite uz pečeno meso, škampe sa žara ili poširana jaja.
Čokoladne kuglice
Sastojci: 4 žumanjka, 4 žlice šećera u prahu, 100 g maslaca, cimet, kakao
Priprema: Natrgajte čokoladu i, miješajući, otapajte na pari (bez dodatka vode, na laganoj vatri). U omekšanu čokoladu pomalo primiješajte maslac. U glatku smjesu umiješajte jedan po jedan žumanjak, šećer i cimet pa dalje miješajte na pari da se sve poveže. Maknite s vatre, ohladite prvo na sobnoj temperaturi te stavite u hladnjak da se smjesa stvrdne, barem četiri sata. Tada žličicom uzimajte tvrdu smjesu i rukama oblikujte kuglice veličine oraha. Uvaljajte ih u kakao i stavite u hladnjak. Ako želite, kuglice možete preliti glazurom od čokolade različitih boja.