To je to što me zanima!

Inzulin se nekad 'izvlačio' iz goveđe ili svinjske gušterače

Dana 15. travnja 1923. godine inzulin je postao dostupan za uspješno liječenje dijabetesa. Na današnji dan rođen je talijanski znanstvenik i umjetnik Leonardo da Vinci
Vidi originalni članak

Početkom 1920-ih Frederick Banting i Charles Best otkrili su inzulin pod vodstvom Johna Macleoda sa Sveučilišta u Torontu. Uz pomoć Jamesa Collipa, inzulin je pročišćen, čime je 15. travnja 1923. godine postao dostupan za uspješno liječenje dijabetesa. Banting i Macleod dobili su Nobelovu nagradu za svoj rad. Do ovog izuzetno važnog znanstvenog otkrića koristio se inzulin ekstrahiran iz goveđe ili svinjske gušterače koji je često bio neučinkovit, a ponekad je izazivao i vrlo ozbiljne alergijske reakcije. Danas se inzulin proizvodi tehnologijom rekombinantne DNK, uz pomoć genetski modificirane bakterije Escherichije coli, a za život je neophodan lijek osobama koje boluju od dijabetesa tipa 1. Nedavno su objavljeni rezultati istraživanja koji daju nadu da bi uskoro u uporabi mogao biti i "pametni inzulin". Umjesto ponavljanih mjerenja razine šećera i nekoliko injekcija tijekom dana, samo jedna injekcija pametnog inzulina mogla bi riješiti njihove zdravstvene probleme.

Otvoren prvi McDonalds

McDonald's je ime poznato u cijelom svijetu, a logo žutog slova "M" u prvih je pet po prepoznatljivosti u svijetu. Poznata franšiza restorana brze hrane počela je svoju priču 1940. u Kaliforniji, kad su braća Dick and Mac McDonald otvorili svoj prvi "drive-in" restoran. Braća su restorane "Speedee Service System" prodali Ray Krocu, koji je otvorio prvi McDonald's 15. travnja 1955. u Illinoisu. Franšiza se brzo širila, na jelovnik je 1965. dodan Filet-O-Fish, a dvije godine kasnije u Kanadi je otvoren prvi restoran izvan SAD-a. Godine 1968. predstavljen je popularni Big Mac, a 1995. stigao je sladoled McFlurry. Danas u svijetu postoji čak 40.275 restorana, koji se prilagođavaju arhitekturi i prehrambenim navikama svojih kupaca, pa imaju različite ponude hrane. Prvi McDonald's u Hrvatskoj otvorio se u veljači 1996., u Jurišićevoj 3 u Zagrebu, gdje se nalazi i danas.

Rođen da Vinci

Talijanski znanstvenik i umjetnik Leonardo da Vinci rođen je 14. travnja 1452. godine. Umjetnički genij glavni je čovjek renesanse, koji je uz svoje višestruke talente bio čovjek neutažive znatiželje i žudnje za novim spoznajama. Osim u umjetnosti, dao je doprinose anatomiji, botanici, geologiji, matematici, optici, mehanici, astronomiji, hidraulici, niskogradnji, tehnici proizvodnje oružja, urbanistici. Njegove Posljednja večera (1495.-1497.) i Mona Lisa (1503.-1606.) spadaju među najpopularnije i najutjecajnije slike renesanse, dok njegovi spisi odražavaju duh znanstvenog istraživanja i mehaničke inventivnosti koja je bila stoljećima ispred svoga vremena.

Više vremeplova pročitajte OVDJE.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare