To je to što me zanima!

Imate 'zahtjevno' dijete? Ona su rođena takva, ali se i mijenjaju

Među vršnjacima u jaslicama ili vrtiću odgajateljice će primijetiti kako se, unatoč sličnom stilu roditeljstva, pojedina djeca značajno razlikuju od drugih mališana
Vidi originalni članak

Za početak, valja razumjeti ideju temperamenta. Temperament je ljestvica ocjena koja procjenjuje djetetove rane razlike u emocionalnim reakcijama i reakcijama na okolinu, piše WashingtonPost.

POGLEDAJTE VIDEO: Najuspješnije bebe rađaju se u siječnju

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Voli li vaše dijete aktivnost? Je li njegova rutina uvijek ista? Brzo se privikava za nove ljude i mjesta? Dugo se mislilo da je temperament isključivo genetski i statični koncept, što znači da se vaše dijete jednostavno rodilo takvo i takvo će ostati tijekom života.

No, longitudinalne studije o blizancima, posvojenju te braći i sestrama pokazuju da je temperament podatniji nego što se ranije vjerovalo. Zaključak većine njih je: Bebe su rođene takve kakve jesu, no sposobne su se promijeniti tijekom razvoja i na njih duboko utječe stil roditeljstva.

NOVI ŽIVOT 15 stvari do kojih vam više nije stalo kada postanete roditelj

Pa kad se zapitate je li sve stvar slučajnosti, odgovor je i pozitivan i negativan. Iako ste brižan i topao roditelj, vaša beba i dalje može biti zahtjevna i teško ju je umiriti. To je problem jer se roditelju često čini kao da ne uspijeva ili čini nešto pogrešno, a zapravo to nije slučaj.

Nadalje, zahtjevno dijete može se promijeniti zbog toplog i povezujućeg roditeljskog stila. Hoće li tako postati posve drukčije osobnosti i uopće neće biti zahtjevno? Ne, ali dijete može pokazati više znakova prilagodljivosti uz nježne roditeljske stilove i snažnu privrženost.

MOGUĆI UZROCI Pet razloga zašto se vaša beba probudi - kad god je spustite!

Isto tako zahtjevno ili umjereno zahtjevno dijete može postati još zahtjevnije ako su roditelji strogi i kruti. To su roditelji koji djetetu uskraćuju pažnju i koriste kaznu kako bi postigli željeno ponašanje kod djeteta.

Spermij i jaje se spoje i tako nastaje ljudsko biće, no znanost je potvrdila da naše okruženje i plastičnost našeg mozga imaju veliki utjecaj na naš temperament.

PAZITE ŠTO PRIČATE Bebe već od šest mjeseci dobro razumiju što im roditelji govore

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 27.01.2021.

    Dobar dan,zovem se Mia.

Komentiraj...
Vidi sve komentare