Zbog prisutnosti kvasca u mjehuru i velike količine šećera u mokraći uzrokovanog dijabetesom, neimenovana 61-godišnja žena iz SAD-a mokri alkohol, iako u organizam ne unosi ni kapljicu. Ona je prva osoba kojoj je dijagnosticiran tzv. 'sindrom urinarne auto-pivovare'.
Bilo je sličnih slučajeva kada se alkohol stvara u crijevima i izaziva simptome opijenosti jer etanol završava u krvi. Taj poremećaj zove se 'sindrom auto pivovare', a prvi slučaj zabilježen je davne 1940. godine.
POGLEDAJTE VIDEO:
Kod ove žene kvasac u mjehuru dovodi do fermentacije šećera u mokraći, ali kako ga ona izbaci iz tijela i alkohol ne završi u krvotoku, kod nje nema simptoma opijenosti. Inače, ona boluje od dijabetesa i ciroze jetre, a liječnici su joj preporučili transplantaciju. Međutim, maknuli su je s donorske liste nakon što su joj u više navrata u mokraći detektirali alkohol - mislili su da kriomice pije.
- Iako je žena negirala da ispija bilo kakav alkohol, maknuli su s je liste čekanja za donorski organ te su je umjesto toga uputili na liječenje zbog zloupotrebe alkohola - rekao je Kenichi Tamama iz Presbyterianske bolnice pri Sveučilištu Pittsburgh u Pennsylvaniji, gdje su spomenutu ženu kasnije preselili.
U bolnici su ženi pronašli alkohol u mokraći, ali ne i u krvi. To ih je začudilo pa su nastavili s ispitivanjima i otkrili kako u mjehuru ima kvasac.
- To nije neobično, ali ta žena ima i slabo kontroliran dijabetes što znači da ima i puno šećera u mokraći - dodao je.
Zapitao se je li moguće da od tolikog šećera fermentacijom nastaje alkohol u tijelu. Razdvojio je u laboratoriju njezin urin na određene komponente i nastavio istraživati. Kaže kako je već u startu njezina mokraća imala miris alkohola, no preko noći se taj miris intenzivirao.
Mokraću je testirao na dva načina - dio je ostavio da odstoji takva kakva je, a u drugi dio je dodao spoj koji zaustavlja fermentaciju.
- U mokraći koja sadrži veliku količinu kvasca razina alkohola porasla je s 40 na 800 miligrama po decilitru. Uzimajući u obzir da test koji bolnica koristi otkriva alkohol u koncentraciji od 20 mg / dL, to je ekstremna količina - napomenuo je Tamama.
- Liječnici su bili šokirani i iznenađeni. No, samoj ženi je laknulo jer su u početku kliničari smatrali da pacijentica nije iskrena o tome konzumira li alkohol, to ju je proganjalo - dodao je.
Kaže kako se ovaj slučaj razlikuje od ostalih izvještaja o 'sindromu auto-pivare', a u kojima se kvasac javlja u crijevima i stvara alkohol koji se apsorbira u krvotok. Pojedinci s ovim sindromom imaju visoku razinu alkohola u krvi, pa mogu osjetiti umor, sumaglicu u glavi i druge simptome.
Tamama i njegove kolege nazvali su stanje ove žene 'sindromom urinarne auto-pivare', obzirom da se alkohol ne nalazi u njezinoj krvi pa ne osjeća njegove učinke.
- Pokušaj liječenja njezinog stanja antifungalnim lijekom nije uspio, ali to možda nije toliko važno jer to zapravo ne utječe na njeno zdravlje - kaže Tamama.
I drugi stručnjaci smatraju da je ovo fascinantno, iako možda i nije toliko rijetko.
- Fascinantno je kako se to može dogoditi i u mjehuru - rekao je Fahad Malik sa Sveučilišta Alabama u Birminghamu koji je, nakon objave izvješća o ovom stanju, dnevno dobivao između 40 i 50 poruka na e-mail od ljudi koji su sumnjali da bi mogli imati jednak sindrom.
- U početku sam mislio da je to vrlo rijetko stanje. Ali, što mi se više ljudi javljaju, to više shvaćam da ga vjerojatno ima toga, ali nije dijagnosticirano - dodao je.
Slučaj ove žene opisan je u stručnom časopisu Annals of Internal Medicine, prenosi New Scientist.
'Sindrom auto-pivovare' je rijetko stanje
Inače, 'sindrom auto-pivovare' je rijetko stanje prvi put zabilježeno 1940. godine. Radi se o stvaranju alkohola u vlastitom tijelu kod ljudi koji ne piju, no abnormalna fermentacija u crijevima ono što pojedu pretvara u alkohol. Ukoliko u organizam unesu bilo koji oblik ugljikohidrata, to počne fermentirati kada dođe u doticaj sa kvascima ili nekim bakterijama koje žive u crijevima.
Normalno je da u crijevima dolazi do fermentacije, ali u debelim crijevu. Međutim, kod ljudi koji pate od ovog sindroma, to se događa u tankom crijevu. Često ti ljudi nailaze na osudu okoline koja ih vidi kao alkoholičare, iako možda uopće ne piju. Neki su čak znali imati problema tijekom vožnje, kada bi ih policija zaustavila i testirala ih na alkohol.
Neki simptomi ovog poremećaja su:
- snažan osjećaj umora
- slaba koncentracija
- problemi s pamćenjem i razmišljanjem
- bolovi u želucu
- promjene u radu crijeva
- produktivni kašalj
- žudnja za šećerom
Pomoć leži u promjeni načina prehrane i izbjegavanju hrane koja u tijelu može fermentirati.
Slučaj 13-godišnjakinje opisan u medicinskoj literaturi
Dr. Ahmed Dahshan, docent pedijatrije, dječje GI i prehrane na Zdravstveno znanstvenom sveučilištu Tulsa u SAD-u, opisao je slučaj 13-godišnje djevojčice u stručnom časopisu Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. Ona je dugo godina živjela sa sindromom kratkog crijeva nakon što su joj u neonatalnom periodu života odrezali dobar dio tankog crijeva.
- Tijekom 6 mjeseci prije posjeta ovoj dječjoj gastrointestinalnoj klinici, primijećeno je da joj se ponavljaju epizode bizarnog ponašanja, pospanost, dezorijentacija i voćni miris njezina daha, a sumnjalo se da zloupotrebljava alkohol. Dijagnosticirano joj je da ima intoksikaciju alkoholom kada su razine krvi u etanolu u više navrata povišene, u rasponu od 250 mg / dL do 350 mg / dL. Međutim, pacijent je uporno negirao bilo kakav unos alkohola ili alkoholnih pića - opisao je taj slučaj.
- Ipak, sumnjalo se da je riječ o poremećaju ponašanja adolescenata. Nakon opetovanih epizoda vidljive opijenosti, obavljena je psihijatrijska procjena i dali su preporuka za prijem na alkoholnu detoksikaciju u rehabilitacijskoj ustanovi, gdje će se kontinuirano nadzirati. Dok je bila u rehabilitacijskom centru, bez pristupa alkoholnim pićima, nastavilo se njezino opijeno ponašanje i opet je pokazala povišenu razinu etanola u krvi - dodao je i priznao kako su tek tada shvatili da zapravo ima 'sindrom auto-pivovare'.
Nakon toga je brigu o njoj preuzeo njezin otac koji je i sam liječnik. Pratio je što jede pa mjerio razinu alkohola u krvi iz njezinog daha. Otkrio je snažnu povezanost između povišene razine etanola i unosa obroka s visokim udjelom ugljikohidrata i pićima koja sadrže fruktozu.
- Nakon davanja odgovarajućih antibiotika temeljenih na ispitivanju osjetljivosti na gljivice (flukonazol) simptomi su se riješili i nije došlo do recidiva povišene razine etanola - rekao je dr. Dahshan.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: