Dodatan razlog je da upotrebom začina pri pripremi jela koristimo manje soli, a to je korisno ako želimo smanjiti pretjerano zasoljavanje hrane. Većina začinskog bilja gubi nutritivna i ljekovita svojstva ako su predugo izloženi toplini stoga ih se u jelo treba dodati pred kraj kuhanja ili svježe nasjeckane u gotovo jelo, kaže nutricionistica. Jedan od ljekovitih začina je sve popularnija kurkuma.
- U kulinarstvu je poznata kao sastavi dio curry začina, u prehrambenoj industriji kao intenzivno prirodno bojilo, ali ono što je manje poznato je da je upravo njezin aktivni sastojak kurkumin zaslužan za njezina mnogobrojna ljekovita svojstva i primjenu u komplementarnoj terapiji niza zdravstvenih stanja – napominje dipl. ing. preh. teh., nutricionistica Karmen Matković Melki.
- Kurkumin je jedan od najjačih antioksidanata i posjeduje snažna protuupalna svojstva, djeluje antikancerogeno i pogoduje optimalnoj funkciji jetre povećavajući njezinu detoksikaciju. Iako se antioksidativno, protuupalno i antikancerogeno djelovanje kurkume krije u kurkuminu, tome pridonosi i visok sadržaj vitamina i minerala te prehrambenih vlakana – kaže nutricionistica Ćosić.
Kurkuma je bogatog mineralnog sastava, dobar je izvor željeza, bakra, mangana i kalija, a njezino djelovanje, poznato još iz ayurvedske medicine, seže od protuupalnog do antimikrobnog učinka. Koristi se za niz tegoba, od nadutosti, kolitisa, Chronove bolesti, preko reumatoidnog artritisa, kao i upalnih stanja kože - dodaje nutricionistica Matković Melki.
Jedan od ljekovitih začina je sve popularnija kurkuma.
- Dobar je kod želučanih tegoba, za detoksikaciju i okrijepu organizma kod prehlade. Bogat je vitaminima B skupine te poboljšava probavu i peristaltiku crijeva - govori mag. nutr., nutricionistica Maja Gradinjan.
- Đumbir sadrži gingerole koji imaju snažna protuupalna svojstva, pospješuju rad probavnog sustava i kao većina začina ima termogenička svojstva koja ubrzavaju metabolizam. Djeluje smirujuće na želudac pa ublažava mučnine. Najbolje ga je rabiti svježeg kao dodatak jelu ili u obliku čaja - dodaje Ćosić.
I crni papar posjeduje brojna ljekovita svojstva. Piperin je aktivna tvar zaslužna za specifično djelovanje, od djelovanja na dišni sustav, probavu, metabolizam, živčani sustav, a njegova eterična ulja koriste se i za reguliranje stresa, nervoze i nesanice te poticanje koncentracije, pojašnjava Matković Melki.
Piperin je jedinstveni fitonutrijent koji ima snažnu antioksidativnu aktivnost, kao i antibiotska svojstva protiv niza bakterija.
Osim što se slaže s voćem i svježim sirom, cimet regulira šećer
Jedan je od najpoznatijih, najstarijih i, može se reći, najcjenjenijih začina s obzirom na to da je u prošlosti bio skuplji i od zlata. Kao i celer, snižava razinu šećera u krvi kod dijabetičara te je dobar izvor vitamina C i K. Blagotvorno djeluje kod prehlade i živčane napetosti pa ga je dobro uzimati u kombinaciji s raznim napicima kao što je čaj, kaže Gradinjan.
Bosiljak, kopar i korijander djeluju protuupalno
U prehranu je korisno uključiti i bosiljak, kopar ili korijander čiji flavonoidi imaju jaka antioksidativna svojstva čime djeluju protuupalno. Važnost antioksidativnog djelovanja upravo je u zaštiti organizma od djelovanja slobodnih radikala za koje je poznato da sudjeluju u nastanku raznih oboljenja, kaže nutricionistica Ćosić.
Dobar je za kašalj
Crni papar je koristan kod kašlja i prehlade te kao sredstvo protiv nadutosti, zatvora, mučnine, artritisa i gubitka apetita.
Blag za želudac
Đumbir je poznati antiemetik, odnosno prirodno sredstvo protiv mučnine jer smiruje želudac, stoga se u umjerenim količinama preporučuje i trudnicama.
Za probavu
Metvica ili menta ili pepermint u mnogim kulturama koristi se kao čaj. Pomaže kod probavnih tegoba, kao što su dispepsija, nadutost, gastritis i grčevi, kažu nutricionisti.