To je to što me zanima!

Idilični zimski izleti: Klizanje na Bledu, spa na otvorenom u Mađarskoj, vožnja špiljom...

Ako vam je nedostajalo putovanja, a ipak ne želite otići predaleko, posjetite čarobni Hallstatt, prekrasni Bled ili šarmantni Trst. Izlet u Budimpeštu svakog će oduševiti...
Vidi originalni članak

Adventsko vrijeme nosi posebno blagdansko ozračje, a kad je u kombinaciji sa snježnim pahuljama, mirisnim kućicama punim delicija i prekrasnim krajolicima, malo što ga može nadmašiti. Donosimo top destinacije za idilična zimska putovanja izvan granice, gdje možete uživati u specijalitetima, prekrasnim kreacijama prirode i ljudske ruke u povijesnim gradićima, Alpama, špiljama i jezerima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Duga 24 kilometra, nevjerojatna Postojnska jama jedna je od najvećih u svijetu i mami posjetitelje nevjerojatnom podzemnom unutrašnjošću. Nepregledne stalagmitske i stalaktitske skulpture polako su se stvarale milijune godina, a vi ih možete posjetiti u susjednoj Sloveniji ako se provozate 140 km od Zagreba.

Kroz Postojnu vas vozi otvoreni vlakić prugom dugom 3,7 kilometara, dok ostatak špilje doživljavate u ugodnoj šetnjici. U mraku špilje živi nama dobro poznata endemska vrsta, čovječja ribica, koju ćete možda sresti putem, a svakako ćete je imati prilike vidjeti u zatamnjenom akvariju.

U špilji je 10 stupnjeva, a za obilazak ćete trebati odvojiti 90 minuta. Špilja je osobito čarobna tijekom Adventa, kad u njoj možete posjetiti nevjerojatne žive jaslice. Spektakl u špilji ove godine ćete moći doživjeti od 25. do 30. prosinca, kad više od 100 glumaca i pjevača oživljava 18 biblijskih scena kroz čak pet kilometara Postojne. Osvjetljenje, kostimi, glazba i čarobni prizori oduševit će i male i velike.

Samo nekoliko kilometara od Postojne u stijeni se smjestio Predjamski dvorac, na litici od 123 metra. Star 800 godina, najveći je špiljski dvorac u svijetu, a cijeloga ga možete obići i doživjeti labirint skrivenih hodnika koji vode ravno u špilju. Kako ističu na službenim stranicama, ovaj dvorac je uvršten u deset najfascinantnijih dvoraca u svijetu, pa nećete zažaliti ako ga uz Postojnu obiđete.

#AJMONAKLOPU Isprobavali smo specijalitete s Adventa: Kobasica s ananasom, fritule, burek sarma, slatki bao

Gradić kao iz bajke čeka vas u Mađarskoj, a od Zagreba je udaljen oko četiri vožnje. Ostrogon, udaljen 300 km od Zagreba, smješten na obali Dunava, oduševit će vas bogatom poviješću i arhitekturom. Neoklasična bazilika ovoga gradića najveća je u Mađarskoj, a unutrašnjost joj je bogata freskama i raznim umjetninama.

Dvorac Ostrogon, također poznat kao Castle Hill, ima dugu povijest i pruža izvrsnu točku za promatranje grada i rijeke. Iako je sam dvorac uglavnom u ruševinama, pridonosi povijesnom šarmu ovoga područja.

Ovaj šarmantni gradić idealan je spoj prirodnih ljepota i onih koje je napravila ljudska ruka, pa je odlično mjesto za izlet i zimski odmor. Šetnja uz Dunav osobito je čarobna zimi, a barokna arhitektura odlična je za mnoštvo fotografija koje mogu nastati u ovom manje poznatom mađarskom gradu.

GERILSKO KUHANJE Chef Mate Janković pripremio je u Glazbenom paviljonu tri malo drugačija adventska jela

Zimsku idilu ćete doživjeti u punom sjaju na austrijskim jezerima, udaljenima nešto više od 260 km od Zagreba. Krajolik koji oduzima dah i arhitektura koja pripada u bajku samo su dio ponude Hallstatta i St. Wolfganga, gradića koji su s razlogom omiljeno izletište turista iz cijele Europe.

Smješteni na obali i obgrljeni Alpama, Hallstatt je pod UNESCO-ovom zaštitom, a osim šarmantnih kućica i ulica, čeka vas mnoštvo specijaliteta poput slavne pastrve, štrudle od jabuka ili Esterházy torte.

Nakon ukusnog jela, zaputite se na vožnju s planinskom žičarom Salzbergbahn iz koje ćete vidjeti grad i jezero. Dovest će vas do neponovljivog Hallstatt Skywalka, mjesta s panoramskim pogledom, kao i do najstarijeg svjetskog rudnika soli. Vožnja vlakićem, cigle soli, drveni tobogani kroz nepregledni rudnik i najstarije stepenice na svijetu samo su neke od dragulja koje nudi rudnik u ovom austrijskom gradiću.

Na udaljenosti od 40 minuta vožnje posjetite i St. Wolfgang, gdje kao i u Hallstattu možete uživati u čarobnoj adventskoj ponudi, kao i klizati se na zaleđenom jezeru Wolfgangsee. Smještaj u ovim gradićima je ograničen na nešto manji broj hotela i privatnih smještaja, ali zbog blizine okolnih gradića možete se smjestiti i na udaljenosti od 10-ak minuta vožnje.

Izlet u snijegom prekrivene alpske gradiće možete kombinirati i sa Salzburgom, gradom baroka i glazbe, do kojeg ćete morati prijeći 425 kilometara od Zagreba. Povijesna jezgra ovoga grada također je pod zaštitom UNESCO-a, a s visine ga možete promotriti iz impozantne tvrđave Festung Hohensalzburg.

PROMO Čarobni grad Djeda Mraza koji ne smijete propustiti

Advent na salzburškom Mirabellplatzu oživljava grad svjetlima, mirisima pečenih kestena i kuhanih začinjenih vina. Lokalni specijaliteti poput tradicionalnog prženog peciva "bauernkrapfen" i kandiranih badema čine posjet adventskim kućicama nezaboravnim iskustvom za sva osjetila.

Prošetajte obalom rijeke Salzach te ne zaboravite posjetiti rodnu kuću i rezidenciju glazbenoga genija Mozarta.

Uživanje u gradu i prirodi može se lako kombinirati ako odlučite posjetiti slovenski Bled i Ljubljanu. Poznato jezero udaljeno je niti 200 km od Zagreba, dok ćete do Ljubljane morati prijeći niti 140 km. Bled je od Ljubljane udaljen 45 minuta vožnje, a smješten je u Julijskim Alpama, na 475 metara nadmorske visine. Jedna je od najposjećenijih prirodnih atrakcija u Sloveniji. Uz smaragdno jezero leži i istoimeni gradić, a jednako se zove i otočić na jezeru. Cijelo jezero možete obići drvenom stazom koja podsjeća na Plitvička jezera, a uz nju se nalaze kafići, hoteli i restorani, gdje se možete odmoriti i zbilja napuniti baterije.

Prepoznatljivi simbol Bleda je crkva Marijina Uznesenja koja krasi otočić usred jezera, a prvi put je na tome mjestu crkva izgrađena u 12. stoljeću. Današnja je crkva iz 17. stoljeća, a legenda kaže da će vam njezino zvono ispuniti jednu želju, nakon što se od jezera popnete po 99 stepenica. Nakon što se vratite brodićem s otoka, uživajte u poznatim kremšnitama, pa posjetite i poznati Bledski dvorac te Mini ZOO. Ako ćete imati sreće i jezero se zaledi, moći ćete se prošetati po ledu ili doživjeti nezaboravno klizanje.

Nakon uživanja u prirodnim ljepotama, zaputite se u šarmantnu Ljubljanu, gdje vas čeka bogata adventska ponuda. Prošetajte mnoštvom mostića i šetnicom uz rijeku Ljubljanicu, pa se ugrijte kuhanim vinom i uživajte u pogledu na Ljubljanski stari grad, koji je čarobno osvijetljen.

Trst je nekad bio glavna šoping destinacija udaljena 230 km od Zagreba, a danas možete posjetiti adventsku ponudu i upijati bogatu kulturu ovoga grada. Prošetajte uz more, isprobajte lokalne morske specijalitete i posjetite muzeje.

Jedna od najpoznatijih tršćanskih građevina jest bijeli dvorac Miramare, postavljen na stijeni iznad Jadrana, dovršen 1860. godine. Posjetite kompleks koji uključuje i prekrasni park oko dvorca, kao i šetnice koje ga okružuju i mogu se pohvaliti nezamjenjivim pogledom na more.

Nezamjenjiva za domaće turiste, Budimpešta je na 345 kilometara od Zagreba, osim očaravajućom blagdanskom ponudom, odlična destinacija za zimsko putovanje i zbog svojim termi. Smještene u gradu, Gellért Baths i Széchenyi Baths nude vam iskustvo kupanja u toploj vodi dok vani padaju pahulje. Prošetajte gradom, kušajte mnoštvo specijaliteta i uživajte u blagdanskim rukotvorinama te se provozajte Dunavom uz čašu šampanjca na jednom od brodova.

Središnji dio Adventa smjestio se na Vörösmarty trgu, gdje možete probati poznati mađarski gulaš i sarmu, lepinju, štrudle i ukusno kuhano vino.

Nezaobilazni dio grada je i Budimski dvorac, koji je okružen područjem poznatog naziva Várnegyed (Četvrt dvoraca) - kompleksom dvoraca, palača i spomenika mađarskih kraljeva. Uz muzeje, kompleks pruža i prekrasan panoramski pogled na grad. 

 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • jebote.gdje.ja.to.živim. 14.12.2023.

    Ajde, mora se priznat dobra mjesta su odabrali

  • rtz2 14.12.2023.

    sve posjetio

  • 14.12.2023.

    Bled je lijep ali u ljeti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare