Preskakanje doručka se nikako ne preporučuje, neka to ne bude vaš životni stil. Neizostavan dio života jeste briga za vaše zdravlje, a jutarnji obrok pokazao se ključnim za zdrav početak dana. Uravnotežen i hranjiv doručak bi se trebao sastojati od proteina, vlakana i zdravih masnoća. Nutrijenti koje unesete prvim obrokom vodit će vas kroz dan i određivat će vaše raspoloženje, razinu energije, snagu i aktivnost.
POGLEDAJTE VIDEO:
Doručak treba biti osnova i početak vaše dnevne prehrane, a cilj mu je nahraniti vas energijom i hranjivim tvarima. Smisao zdravog jutarnjeg obroka jeste da nakon njega budete spremni za ostatak dana, da ne osjećate umor ni slabost i da budete što dulje siti, kako ne biste posegnuli za brzim, nezdravim namirnicama ili jelima.
Smoothie
Idealan, lak i brz način pripreme vašeg prvog obroka neka bude hranjivi napitak. U blender ubacite željene namirnice, vaše omiljeno voće, povrće i dodatke poput pahuljica, orašastih plodova ili sjemenki. Vaš hladnjak je zasigurno pun sitnica koje možete iskoristiti u pripremi ovog ukusnog, a brzog obroka. Njime ćete uštedjeti na vremenu, ali ne i na unosu bogatih sastojaka.
Grčki jogurt
Grčki jogurt je kremast i lagan pripravak koji možete obogatiti s mnoštvom sastojaka, poput voća, sušenog ili svježeg te omiljenim pahuljicama. Ako volite malo slađi okus, promiješajte svoju kombinaciju voća i jogurta s malo meda, javorovog ili agavinog sirupa. Ovaj jogurt izrazito bogat proteinima, gust, kremast i ukusan, idealan je izbor za početak dana.
Zobene pahuljice
Zobene pahuljice zasluženo zauzimaju vodeće mjesto kada je riječ o zdravoj pripremi doručka. Njihovo bogatstvo se nalazi u beta glukanu, omega-3 masnim kiselinama, folatima i kaliju. Odlikuje ih brza priprema i povoljna cijena te svestranost pripreme. Izrazito su bogate vlaknima, i osim što pozitivno djeluju na cijeli imunološki sustav, zaslužne su za regulaciju šećera i kolesterola u krvi.
Zobena kaša je jednostavna verzija pripreme bogatog i hranjivog obroka koji u trenu podiže energiju i čini vaš organizam sitim duže vrijeme. Zobenu kašu možete pripremiti i noć prije, kako bi vas ujutro dočekao ukusan, mekan i energičan doručak.
Pahuljice pomiješajte s vodom ili mlijekom po vašem izboru, možete ih kuhati par minuta, ovisno o teksturi koju želite dobiti te dodati orašaste plodove, jabuku, cimet, bananu, kakao, med, šumsko voće, sjemenke, proteine i ostale sastojke po vašim željama.
Chia puding
Chia sjemenke su riznica nutrijenata, obilan izvor omega-3 kiselina, vlakana, aminokiselina, proteina, antioksidansa te kalcija, fosfora, bakra, vitamina, cinka i kalija. Ono što ih razlikuje od drugih srodnih namirnica jeste njihovo povećanje volumena u kontaktu s tekućinom, odnosno formiranje gela.
Tekstura koju sačinjavaju sjemenke izuzetno je povoljna za naš probavni sustav, čini nas dugo sitima, usporava razgradnju ugljikohidrata i smanjuje nagle oscilacije šećera u krvi, a smatraju se korisnima ako bolujete od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa ili hipertenzije.
Chia puding sve je popularnija varijanta korištenja ove bogate namirnice u pripremi visokokvalitetnog obroka. Priprema se s raznim napicima, mliječnim, biljnim ili voćnim. U zdjelicu dodajte tri žlice sjemenki i šalicu mlijeka po želji, promiješajte te ostavite malo vremena da djeluje, oko pola sata. Okus chia pudinga je neutralan stoga ga slobodno obogatite raznim namirnicama po osobnim željama i okusima.
Možete u njega umiješati maslace od orašastih plodova, naribanu ili čokoladu u prahu te kakao. Dodajte mu voća, ubacite malo kokosa, birajte začine poput vanilije ili cimeta kako biste pojačali okus koji volite, a za veću slatkoću birajte med, javorov ili agavin sirup, steviju ili kokosov šećer.
Rižini krekeri
Krekeri od riže mogu poslužiti kao dobra zamjena za kruh. Mnogi koji izbjegavaju kruh, tijesta i peciva te paze na unos kalorija i ugljikohidrata mogu izabrati ovaj jednostavan i brz obrok. Na rižin kreker, kao na podlogu ili u ulozi sendviča, nanesite par listića avokada, par kapi limunovog sok te stavite jaja na njega.
Možete napraviti i svoju verziju omiljenog sendviča, koristeći zelenu salatu, cherry rajčice i krišku pršuta. Izbor mogu biti i razne varijante sireva poput svježeg ili mozzarella sira koje ćete nadograditi omiljenom salatom, rajčicom ili sjeckanom paprikom. Ispecite ili skuhajte jaja, izrežite ih na ploške, uz malo posnog sira i šunke položite ih na kreker, uz začine po želji. Ako ste ljubitelj pizze, prelijte ih pelatima, pospite ribani sir i zapecite par minuta u pećnici na 200 stupnjeva kako bi se sir otopio.
Napravite i slatku verziju za grickanje, namažite rižine krekere zrnatim sirom pa preko njega stavite žlicu meda i dodajte orašaste plodove po vrhu. Također, iskoristite banane i maslac od omiljenog orašastog ploda ili birajte varijantu sa svježim sirom i šumskim voćem, zaslađenu medom.