Svi koji kuhaju svaki dan znaju koliko može biti teško smisliti nešto novo za napraviti. Ako vam je dosta kuhanja i pečenja, pogledajte naše recepte za jela koja se termički ne obrađuju:
POGLEDAJTE VIDEO: Najbolje zagorske štrukle
Humus
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog slanutka
- 4 - 5 režnjeva češnjaka
- sol
- 8 žlica maslinovog ulja
- 3 žlice soka limuna
- 4 žlice sjemenki sezama ili tahinija
Priprema:
Kuhani i ohlađeni slanutak stavite u zdjelu. Maslinovo ulje i sjemenke sezama zajedno sameljite u pastu kako biste dobili tahini, ili iskoristite kupovni. No hummus se može napraviti i bez tog sastojka, pa ukoliko niste ljubitelj sezama, jednostavno preskočite ovaj dio.
Tahiniju dodajte slanutak, češnjak, sok od limuna i maslinovo ulje (najmanje 5 - 6 žlica) te sameljite u glatku pastu.
Na kraju prebacite u zdjelicu u kojoj ćete poslužiti hummus, lagano nakapajte limunovim sokom i dodajte prstohvat mljevene crvene paprike.
Gazpacho od krastavaca
Sastojci:
- 2 velika krastavca
- 2 šalice jogurta
- 2 žlice maslinovog ulja
- limunov sok
- prstohvat soli, papar, kopar
Priprema:
- Očistiti krastavce i narezati na manje komade.
- Staviti krastavce, jogurt i malo limunovog soka u blender i izmiksati.
- Izlijte u posudu, dodajte soli, papra i kopar pa stavite u hladnjak.
Tortilja s ostatkom mesa od prethodnog dana
Sastojci:
- ostaci mesa od prethodnog dana - piletina, govedina iz juhe, svinjetina
- 4 tortilje od brašna
- 1/4 šalice krupnog plavog sira
- 1/4 šalice narezane zelene salate
- na sitno narezana jedna paprika
- na sitno rezana jedna rajčica
Umak:
- 1 kiselo vrhnje
- prstohvat peršina
- sol i papar po želji
Po želji - naribani sir Cheddar
Priprema:
Nasjeckajte pileće meso na male komadiće od i stavite u zdjelu. Prelijte umak preko mesa i pomiješajte.
U svaku tortilju stavite malo nasjeckanog mesa, plavi sir i zelenu salatu. Zamotajte svaku tortilju i po želji učvrstite čačkalicom.
Uživajte odmah ili čuvajte do 3 dana u hladnjaku i jedite hladno ili podgrijano u mikrovalnoj.
Matovilac salata s jabukom i avokadom
Sastojci:
- 1/4 šalice nezaslađenog soka od jabuke
- 2 žlice soka od limuna
- 1 žlica ulja uljane repice
- 2 1/4 žličice smeđeg šećera
- 1/2 žličice Dijon senfa
- 1/4 žličice cimeta
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1 srednja crvena jabuka, nasjeckana
- 1 avokado, nasjeckan
- 1 paket matovilca
Upute:
Pomiješajte sok od jabuke, sok od limuna, ulje, smeđi šećer, senf, cimet i muškatni oraščić u velikoj zdjeli za salatu. Dodajte jabuku i avokado i promiješajte. Dodajte matovilac i promiješajte neposredno prije posluživanja.
'Bogati' sendvič
Sastojci:
- 1 pita kruh od cjelovitog zrna pšenice, prerezan na pola
- 2 ili više listova iceberg salate
- 6 listova svježeg bosiljka
- 1 tanko narezana rajčica
- 2 tanke ploške crvenog luka
- 50 grama dimljenog Provolone sira
- 1/2 čajne žličice balzamičnog octa
- crni papar
Priprema:
Tostirajte polovice pita kruha u tosteru. Poslažite listove salate, bosiljak, rajčicu, luk i sir i rasporedite ih između 2 polovice. Pospite balzamičnim octom i svježe mljevenim paprom. Poslužiti.
Kremasti voćni desert
Sastojci:
- 120 gr mekanog krem sira
- 1/2 šalice običnog jogurta bez masnoće
- 1 čajna žličica šećera
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 konzerva mandarina, ocijeđenih
- 425 grama narezanih breskvi u vodi, ocijeđenih (iz konzerve)
- 425 grama komadića ananasa iz konzerve
- 4 jušne žlice kokosovog brašna
Priprema:
U maloj zdjeli pomiješajte krem sir, jogurt, šećer i vaniliju. Koristeći električnu miješalicu na velikoj brzini, tucite dok smjesa ne postane glatka.
Ocijedite voće iz konzerve. U posebnoj zdjeli pomiješajte mandarine, breskve i ananas. Dodajte smjesu od krem sira i sjedinite. Pokrijte i stavite u hladnjak dok se dobro ne ohladi.
Prebacite u zdjelu za posluživanje ili pojedinačne zdjelice. Ukrasite kokosom i odmah poslužite.
Egzotični smoothie
Sastojci:
- 1/3 avokada (mesnati dio)
- 1/3 manga (mesnati dio)
- pola banane
- polovica komorača
- 2 male žlice meda
- 2 male žlice sjemenki lana
- mljeveni cimet
- kurkuma
- 2 dcl zelenog čaja
Priprema:
Skuhati zeleni čaj i ostaviti da se ohladi (ako ste u žurbi umjesto zelenog čaja možete koristiti vodu). Voće i povrće narezati. Dodati med, lan, začine i zeleni čaj (količinu po želji, ovisno kakvu gustoću želite). Izmiksati, uliti u čašu, izmiksati štapnim mikserom i uživati u čarobnom okusu.