Pri spremanju u hladnjak sve što možete poklopite, zatvorite u plastične posude ili zamotajte u aluminijsku foliju. Tako neće poprimiti miris ostale hrane, osušiti se i brzo pokvariti
Vidi originalni članak
Obilje blagdanske hrane najčešće se ne može pojesti istog dana. Kako bi potrajala, važno ju je čuvati na pravilan način. Za početak provjerite temperaturu u hladnjaku.
POGLEDAJTE VIDEO: Slastice
Za hranu su najsigurnija od dva do četiri Celzijeva stupnja. Ako se temperatura mijenja i nije stalna, to će utjecati i na svježinu te rok trajanja hrane. Pri spremanju u hladnjak sve što možete poklopite, zatvorite u plastične posude ili zamotajte u aluminijsku foliju. Tako neće poprimiti miris ostale hrane, osušiti se i brzo pokvariti. Posude je bolje držati jednu pokraj druge, a ne jednu na drugoj, kako bi zrak cirkulirao.
Što s ostacima pečenog mesa?
- Izrežite ga na komadiće ili kockice te iskoristite za varivo. Možete ga dodati na kraju variva od mahuna, graška, kelja ili kupusa.
- Ostatke pečenog mesa stavite između dva sloja pire krumpira u nauljenu posudu, pospite naribanim sirom i zapecite.
- Iskoristite ga za umake. Pripremite umak na uobičajen način i pred kraj dodajte komadiće mesa te kuhajte još 10-ak minuta kako bi se ugrijalo i stopilo s ostalim namirnicama. Koristite ga za pire krumpir, tjesteninu, kus-kus ili rižu.
- Koristite ga za rižota. Pripremite sve sastojke na uobičajen način te pred kraj dodajte komadiće mesa.
- Možete ga koristiti i za tortilje. Također ga dodajte 10-ak minuta prije kraja jela te izmiješajte s ostalim sastojcima.
- Ako imate velike količine pečene prasetine i znate da to nećete uspjeti pojesti, odvojite kožicu od mesa te krtinu spremite u zamrzivač. Tako spremljeno meso će izgubiti dio okusa, ali barem ga nećete baciti.
- Pečeno meso možete držati u hladnjaku dva do tri dana, a ako vidite da ga nećete moći pojesti, odvojite od kožice i zamrznite.
- Pečenu puricu ili piletinu možete iskoristiti i za salate s tjesteninom.
Bitno je pravilno rukovanje hranom!
- Pri stavljanju kuhane ili pečene hrane u plastične posude, ruke trebaju biti čiste kako nepažnjom ne biste slučajno unijeli bakterije.
- Hranu je bolje stavljati u više manjih posuda, pogotovo ako je riječ o varivima i sarmi, čija sredina dugo ostaje topla i pogodna je za razvoj bakterija.
Što napraviti s prilozima i ostacima od kuhanja i pečenja?
- Od starog kruha napravite poparu. Zakuhajte slanu vodu, dodajte žlicu masti ili ulja, dodajte stari kruh kojem ste odrezali koricu i narezali na kockice i prokuhajte. Dodajte sir i vrhnje, a kad jelo zakuha skinite s vatre i poslužite uz miješanu salatu.
- Nadjeve purica, patki ili pilića izvadite prije stavljanja u hladnjak jer ono dugo ostaje toplo te tako povećava opasnost od trovanja.
- Masnoća od pečenja je pravi koncentrat mesa, pa je koristite kao preljev za kuhano povrće, tjesteninu i rižu.
- Ako vam je ostalo kuhanog povrća, nasjeckajte ga na male komadiće. U litru juhe dodajte povrće, dva umućena jaja i zlicu kiselog vrhnja te pospite peršinom. Dodajte sol i papar po ukusu i kuhajte desetak minuta.
Što i kako sa suhim i kremastim kolačima?
- Suhi kolači mogu stajati cca dva tjedna u limenim, dobro poklopljenim posudama. Bez obzira što ste ih iznijeli za Božić, pokrijte ih prozirnom folijom dok stoje na stolu. Ostatak spremite u limene kutije i vadite malo po malo.
- Osušene sitne kolače prelijte kuhanom kavom, dodajte grožđice, kokosovo brašno, šećer u prahu, kakao i maslac. Sve zajedno umijesite i oblikujte roladu. Stavite u hladnjaka na 2 sata, a prije posluživanja narežite na ploške.
- Kremasti kolači s jajima mogu stajati par dana u frižideru, ali nipošto ih nemojte dugo držati na sobnoj temperaturi. Nakon 3-4 dana ih obavezno bacite.
- Torte s biskvitima možete i zamrznuti. Imajte na umu da ćete time izgubiti dio okusa, ali ako vidite da je nećete moći pojesti, možete je na taj način spremiti. Odrežite određenu količinu i zamrznite u više dijelova, ako mislite da ćete je tako bolje iskoristiti.
POGLEDAJTE NOVU EPIZODU KEREKESH SHOWA NA NAŠEM YOUTUBE KANALU: