To je to što me zanima!

Ideje kakvu hranu pripremiti za dječji rođendan, a da nije skupa

Priredite zabavu kod kuće s ovim jednostavnim i povoljnim rođendanskim receptima za djecu. Priredite im ukusne slane i slatke zalogaje, koji će oduševiti mališane, ali i cijelu obitelj
Vidi originalni članak

Planirate dječju zabavu, a ne želite potrošiti mnogo novca - isprobajte ove povoljne recepte, od slanih zalogaja do slatkih poslastica i impresivnih kolača.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Priredite odličnu zabavu kod kuće s ovim rođendanskim idejama za djecu. 

SUPER RECEPTI 6 zdravih čokoladnih slastica koje se ne peku: Browniesi s lješnjacima, hrskave štangice...

Slana hrana za zabavu

Pileći medaljoni

Klasični medaljoni su uvijek omiljeni kod djece. Za izradu ovog jednostavnog recepta potrebno je samo 30 minuta, a piletina se može peći u pećnici ili na tavi. Poslužite s nekoliko izbora umaka, poput kečapa, majoneze ili umaka za roštilj. Zasigurno će razveseliti cijelu obitelj, a za izradu ne treba puno vremena.

Sastojci:

  • 400 g fileta pilećih prsa
  • 4 žlice glatkog brašna
  • 1 jaje, lagano tučeno
  • 115 g krušnih mrvica  
  • 2 žlice biljnog ili suncokretovog ulja

Priprema: Piletinu narežite na komade veličine zalogaja. Stavite komadiće na sloj prozirne folije, prekrijte drugim slojem folije, a zatim valjkom za tijesto ih izlupajte dok ne budu debljine oko 2-3 mm i ne budu jednolični. Možete ih spremati u tavi ili u pećnici. Ako ne pržite u tavi, zagrijte pećnicu na oko 200 stupnjeva i malo nauljite tepsije. Pospite brašno na tanjur i pomiješajte s prstohvatom soli. U jednu zdjelu stavite razmućeno jaje, a u drugu uspite krušne mrvice. Svaki komad piletine umočite u brašno, zatim u jaje (i na kraju pospite mrvicama i prebacite u nauljeni pleh. Ako ih pečete u pećnici, pecite ih 10-15 minuta, okrećući ih na pola vremena. Ako pržite u tavi, zagrijte ulje u velikoj tavi na jakoj vatri i pecite 3-4 minute sa svake strane dok ne porumene. Poslužite s umakom po želji.

Pizza s domaćim umakom

Napravite kod kuće pizzu s domaćim umakom. Lako ju je napraviti i odlična je proračunska opcija. Narežite je manje ploške da mališani lakše pojedu. Napravite pizzu s domaćim temeljcem i umakom od rajčice. 

Sastojci:

  • 300 g brašna za kruh, plus dodatak za posipanje
  • 1 žličica instant kvasca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Za umak od rajčice: 1 žlica maslinovog ulja, 2 zgnječena češnja češnjaka, 200 ml pasate
  • Za preljev: 8 mozzarella, prepolovljenih, malo svježeg bosiljka

Priprema: Stavite brašno u zdjelu, zatim umiješajte kvasac i žličicu soli. U sredini napravite udubljenje i ulijte 200 ml tople vode, zajedno s uljem. Miješajte drvenom kuhačom dok ne dobijete mekano, prilično mokro tijesto. Istresite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite 5 minuta dok ne postane glatko. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite sa strane oko sat vremena ili dok se tijesto ne napuhne i udvostruči. Grubo, neumiješano tijesto možete i ostaviti u zdjeli, pokriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti u hladnjaku preko noći, a ono će se dizati samo od sebe. 

U međuvremenu napravite umak od rajčice. U manju tavu stavite ulje i kratko popržite češnjak, zatim dodajte pasatu i sve pirjajte dok se umak malo ne zgusne. Ostavite da se ohladi.

Nakon što se tijesto diglo, brzo ga premijesite u zdjeli, zatim ga prevrnite na lagano pobrašnjenu površinu i izrežite na dvije loptice. Svaku lopticu tanko razvaljajte. Zagrijte pećnicu na otprilike 220 stupnjeva. Podignite tijesto na pobrašnjeni lim za pečenje. Površinom žlice nanesite umak po podlozi, rasporedite polovice mozzarelle, pokapajte maslinovim uljem i začinite. Stavite pizzu na vrući lim u pećnici i pecite 8-10 minuta dok ne postane hrskava.

Jednostavne kobasice

Vrhunska hrana za zabavu, ove male rolice savršene su veličine za djecu i bit će prava poslastica. Koristite kupovno tijesto ako želite uštedu na vremenu, napunite ga kobasicama ili hrenovkama i pecite pola sata dok ne porumeni. Također su ukusni posluženi hladni pa se mogu napraviti unaprijed. Jedite ove rolice s ajvarom ili kiselim krastavcima. Odličan su zalogaj za zabavu.

Sastojci:

  • 375 g lisnatog tijesta 
  • brašno, za posipanje
  • 2 žlice umaka po želji
  • 400 g kobasica ili hrenovki bez kožice
  • 1 jaje, tučeno
  • 2 žličice sjemenki sezama, po želji 

Priprema: Razvaljajte tijesto u pravokutnik na površini koju ste malo posuli brašnom. Rubove uredno odrežite, a zatim uzdužno prerežite na pola da biste oblikovali dvije dugačke trake. Premažite tankim slojem umaka po želji. Stavite meso u veliku zdjelu, dodajte 3 žlice hladne vode i izgnječite. Smjesu podijelite na dva dijela i svaku polovicu oblikujte u valjkasti oblik.

Svaki dio mesa stavite na sredinu trake za tijesto, ostavljajući rub sa svake strane. Rub tijesta i vrh premažite razmućenim jajetom. Presavijte jedan rub tijesta preko mesa i zarolajte, zatim vilicom pritisnite rubove tijesta. Kolute narežite i složite u obloženu tepsiju. Ohladite 20 min. Može se napraviti dan unaprijed ili zamrznuti do mjesec dana. Zagrijte pećnicu na oko 180 stupnjeva. Premažite ostatkom razmućenog jaja i pospite sjemenkama sezama. Pecite 30-35 minuta dok tijesto ne postane zlatno. Prebacite na rešetku i ostavite da se hladi 10 minuta.

Sendvič s jajima i salatom

Klasične sendviče narežite na komade veličine zalogaja kako bi djeca uživala. Također možete dodati jednostavne opcije kao što su šunka i sir ili puretina. Uživajte u ovim sendvičima s jajima i salatom kao dijelom obiteljskog piknika. 

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 2 žlice majoneze
  • 3 kriške kruha
  • malo maslaca
  • 2-3 kriške rajčice ili list zelene salate
  • šunka i sir

Priprema: Zakuhajte posudu s vodom i pažljivo stavite jaja. Kuhajte 6 minuta, zatim ohladite pod tekućom vodom dok se ne mogu oguliti. Ogulite jaja, pa ostavite da se potpuno ohlade. Zgnječite ili nasjeckajte jaja, zatim pomiješajte s žlicom majoneze i začinima, ako želite. Tostirajte kruh. Položite jednu krišku kruha na dasku. Premažite maslacem, pa namažite jaja i rasporedite salatu. Dodajte još jednu krišku tosta preko. Ubacite po želji rajčicu ili zelenu salatu i šunku ili sir. Odrežite kore ako želite, a zatim nježno prerežite sendviče.

Mini pizza quiche

Ovi mini pizze koriste pregršt sastojaka i spajaju se u tren oka. Kalup za muffine obložite omotima i napunite s jajima, salamom, cherry rajčicama, dodatnim povrćem i par listova bosiljka, pa pecite 15 minuta. Lako se mogu napraviti unaprijed. 

Sastojci:

  • 2 velike tortilje
  • 4 jaja
  • nasjeckano povrće po želji 
  • 6 kriški salame
  • 3 cherry rajčice, prepolovljene, plus još za posluživanje
  • šaka listova bosiljka

Priprema: Zagrijte pećnicu na oko 160 do 180 stupnjeva. Izrežite krugove od velikih tortilja. Krugovima obložite rupe u kalupu za muffine. Umutite jaja i ulijte u 'rupe', a po želji možete dodati i nasjeckanog povrća. Na vrh svake stavite krišku salame i 1/2 cherry rajčice. Pecite 15 minuta dok se jaje ne stegne. Po želji stavite nekoliko listova bosiljka i poslužite s dodatnim rajčicama i štapićima povrća.

Slatka hrana za zabavu

Jednostavna rođendanska torta

S ovim jednostavnim receptom za rođendansku tortu također možete obojiti glazuru u omiljenu boju vašeg mališana i na vrh staviti šarene ukrase ili mrvicu jestivog svjetlucavog sjaja za poseban izgled. Djeca vole boje, pa što može biti bolje od rođendanske torte s dvije različite boje biskvita napravljene od jedne smjese i šarene glazure.

Sastojci:

  • 225 g maslaca, sobne temperature
  • 225 g šećera
  • 4 velika jaja
  • 225 g brašna
  • 3 žlice punomasnog mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • Za ružičastu glazuru: 150 g mekanog maslaca, 300 g šećera u prahu, prosijana ružičasta prehrambena boja

Priprema: Zagrijte pećnicu na oko 160-180 stupnjeva. Premažite maslacem dva kalupa za torte od 18 cm i obložite podloge papirom za pečenje. Umutite maslac i šećer mikserom ili ručno pa dodajte jedno po jedno jaje, nakon svakog dobro miješajući. Dodajte brašno, mlijeko i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane glatka. Podijelite smjesu u dvije posude. Prosijte kakao prah u jednu od posuda. U jedan lim stavite 'obično' tijesto, a u drugi čokoladno i poravnajte vrhove. Pecite 20-25 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Ohladite 5 minuta, zatim prebacite na rešetku i potpuno ohladite.

INSPIRIRAJTE SE Nove ideje za fina jela: 7 slanih i slatkih recepata za napraviti

Da biste napravili glazuru, istucite maslac i dodajte malo po malo šećera u prahu, miješajući svaku količinu dok ne dobijete glatku, kremastu glazuru. Dodajte malo roze boje i umutite. Zalijepite dva biskvita zajedno s glazurom, a ostatak rasporedite po vrhu pomoću noža. Čuva se u hermetički zatvorenoj posudi do tri dana.

Smrznuti jogurt od bobičastog voća

Ovaj jednostavni smrznuti jogurt od tri sastojka može se napraviti kao lakša alternativa sladoledu na dječjoj zabavi. Jednostavno pomiješajte jednake dijelove smrznutog miješanog bobičastog voća s običnim grčkim jogurtom i žlicom meda ili agave. Djeca će se svidjeti voćni okusi.

Sastojci:

  • 250 g smrznute mješavine bobičastog voća
  • 250 g grčkog jogurta
  • 1 žlica meda ili agavinog sirupa 

Priprema: Pomiješajte bobičasto voće, jogurt i med ili sirup od agave u multipraktiku 20 sekundi dok se ne sjedini u glatku teksturu sladoleda. Pospite u zdjelice i poslužite.

Slatki browniesi

Ovi lagani kolačići mogu se prilagoditi po želji s perecima, orasima, komadićima čokolade ili mini bombonima za dodatnu poslasticu. Prepustite se ovim veličanstvenim kolačićima s hrskavim vrhom i mekanim, slatkim središtem.  

Sastojci:

  • 170 g neslanog maslaca
  • 150 g crne čokolade, nasjeckane
  • 225 g šećera
  • 3 jaja
  • 30 g kakaa u prahu
  • 95 g glatkog brašna
  • 100 g mješavine komadića mliječne čokolade, bombona, pereca ili oraha metoda po želji

Priprema: Zagrijte pećnicu na oko 180 stupnjeva. Premažite maslacem četvrtasti lim i obložite papirom za pečenje. Otopite maslac i čokoladu dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Alternativno, postavite zdjelu iznad posude s kipućom vodom, pazeći da ne dodiruje vodu, i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ostavite da se malo ohladi. U zdjeli električnom pjenjačom umutite šećer i jaja dok se smjesa ne udvostruči.

Ohlađenu čokoladnu smjesu umiješajte u smjesu od jaja i lagano miješajte dok se ne sjedini. Prosijte kakao prah, brašno i prstohvat soli. Pomiješajte da se spoji, zatim ubacite veći dio čokolade, perece i orahe, a dio ostavite za vrh kolača. Tijesto izlijte u pripremljeni lim i pospite preostalom čokoladom, perecima i orasima. Pecite 25 minuta dok se ne stvrdne na vrhu, a središte bude blago mekano. Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu, zatim narežite i poslužite.

Voćni ražnjići s umakom od jogurta

Odaberite omiljeno voće, poput jagoda, banana i grožđa, i nabodite na ražnjiće za jednostavne poslastice. Pokušajte poslužiti s umakom od jogurta sa začinjenim javorovim sirupom i malo cimeta.

Sastojci:

  • 1 banana
  • jagode
  • grožđe
  • borovnice
  • prirodni jogurt
  • javorov sirup
  • cimet

Priprema: Položite dasku za rezanje. Ogulite i narežite bananu, jagodama uklonite peteljke i prerežite ih na pola, kao i ostalo voće. Pažljivo nabodite kriške banane, polovice jagoda, grožđa i borovnica na štapiće. Pripremite umak od jogurta tako što ćete pomiješati jogurt i javorov sirup u maloj posudi, zatim posuti cimetom i poslužiti s voćnim ražnjićima.

Kolač s komadićima čokolade

Jednostavna torta izvrstan je način da poslužite mališane. Kolač prvo ispecite i ostavite da se ohladi, zatim jednostavno prelijte čokoladnom glazurom i ostavite da se stegne. Nije potrebno komplicirano ukrašavanje. 

Sastojci:

  • 190 ml repičinog ulja
  • 250 g glatkog brašna
  • 80 g kakaa u prahu
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 300 g šećera
  • 350 ml mlijeka
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 velika jaja
  • 100 g komadića bijele čokolade
  • Za glazuru: 150 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 4 žličice kakaa u prahu, 2 žlice mlijeka

Priprema: Zagrijte pećnicu na otprilike 160-180 stupnjeva. Nauljite dno i stranice kalupa za pečenje koji je dubok najmanje 2,5 cm. Obložite papirom za pečenje. Pomiješajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli u velikoj zdjeli. Pjenjačom razbijte eventualne grudice šećera. U zdjelu umutite ulje s mlijekom, vanilijom i jajima te ulijte u suhe sastojke, pa umiješajte komadiće čokolade. Dobro promiješajte lopaticom dok više ne ostane brašna. Ulijte smjesu u pripremljeni lim i pecite 25-30 minuta dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite da se hladi u kalupu najmanje 20 minuta.

U međuvremenu napravite glazuru. Otopite maslac, zatim ga maknite s vatre i umiješajte šećer u prahu, kakao prah i mlijeko. Glazura će biti tekuća, ali će se malo zgusnuti dok se hladi. Prelijte glazuru preko torte i ostavite dok se ne ohladi prije nego je narežete na kvadrate, donosi BBCGoodFood.

ENERGIJA U DŽEPU Energetske pločice napravite i kod kuće: Ovo su super recepti

POGLEDAJTE VIDEO: ZABORAVILA DOĆI NA POSAO JER SE POMAKNUO SAT

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Gasman 25.03.2023.

    Kakva djeca vas spopala . Uz sve moje zivotne troskove,samo mi trebaju djeca.( i njihovi rodiendani)

  • DadoDavor 25.03.2023.

    Na kraju je jeftinije i manje posla otići nekamo gdje organiziraju dječje zabave i rođendane.

Komentiraj...
Vidi sve komentare