Uskršnja šunka često se ne pojede ni na Uskrsni ponedjeljak pa od nje možete složiti francuski krumpir dodajući između slojeva krumpira i kuhanih jaja, kockice malo prepržene šunke. Još ju možete dodati klasičnoj domaćoj pizzi ili pak upakirati u pizza tijesto uz dodatak sira te sve zajedno ispeći dok ne poprimi hrskavu koricu. Ubaciti je možete i u jušna jela poput graha ili kakvog brzinskog gulaša, ali i dodati francuskoj salati i s njome napuniti rajčice. Donosimo vam 10 ideja što pripremiti od ostataka hrane nakon Uskrsa.
POGLEDAJTE VIDEO Zašto je dobro jesti jaja:
Iskoristite i francusku salatu: Pomiješajte ostatke francuske salate sa šunkom koju ste prethodno narezali na kockice. Nakon toga prerežite rajčicu na polovice, izdubite i napunite mješavinom. Povrtne košarice ohladite u hladnjaku i poslužite.
Slično možete napraviti i s jajima. Kuhana jaja također možete raspoloviti i izvaditi žumanjak. Žumanjke potom pomiješajte s majonezom, crvenom paprikom i senfom i napunite bjelanjke.
Od ostataka pečenja i kuhane šunke možete napraviti i sendviče, namaze, variva, ražnjiće, složence te pite od prhkog ili lisnatog tijesta. Ako vam je uz meso ostalo i mlinaca, napravite složenac. Kuhane mlince posložite na dno posude za pečenje, zalijte bešamelom, puretinom i povrćem, prekrijte komadićima starog kruha i zapecite.
Ostatke šunke možete pomiješati i s mlijekom natopljenim kruhom, kosanim mladim lukom i jajima te dobivenu smjesu ispeći u duguljastom kalupu u pećnici. Suhoću u roladama od bijelog mesa peradi izbjeći ćete ako ih nadjenete ploškama šunke, krem sirom i začinskim biljem. Odličan slani zalogaj su i muffini. U klasično tijesto s praškom za pecivo umiješajte začine, komadiće šunke i sira, uz dodatak crvene paprike ili drugog povrća te ispecite u kalupima za muffine.
Kroketi od šunke
Sastojci: 2 žemlje ili 2 do 3 šnite kruha, 1,25 dl mlijeka, 20 g maslaca, 30 g brašna + brašno za uvaljati krokete, 250 g šunke, 2 jaja, 100 g mrvica, 200 g masti, sol, papar
Postupak: Žemlje (ili kruh) kuhajte u mlijeku s maslacem i 30 g brašna dok ne dobijete gustu kašu. Smjesu potom ohladite pa dodajte jaje, isjeckanu šunku i malo papra. Ukoliko je smjesa previše rijetka, dodajte malo brašna ili krušnih mrvica. Od te smjese oblikujte krokete koje potom uvaljajte u brašno, razmućeno jaje i mrvice. Pecite ih u vrućoj masti.
Pohana jaja
Kuhana jaja obložite tijestom od brašna, kvasca i tople vode. Uvaljajte u krušne mrvice pa pržite u vrućem dubokom ulju, okrećući ih sa svih strana. Narezana na kriške, osobito će pasati u svježim salatama u koje dodajte i ostatke mesa, šunke i svježeg povrća, sve začinjeno nekim laganim dressingom.
Zalogaji s mladim lukom i šunkom
Sastojci: 100 g šunke, 100 g sira, 2 mlada luka, 100 g kruha, 4 jaja, 1 dcl vrhnja za kuhanje, 50 g maslaca, sol, papar, malo griza
Priprema: Luk narežite na kolutiće, a šunku i kruh na kockice pa sve dobro promiješajte. U drugoj posudi pomiješajte jaja s vrhnjem, solju i paprom pa u to ubacite mješavinu luka, šunke i kruha. U smjesu dodajte i ribani sir.
Nakon toga kalupe za muffine namažite maslacem, pospite s malo griza i rasporedite smjesu. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Poslužite toplo.
Juha od mahuna i šunke
Sastojci: pola kg mahuna, 100 g kuhane šunke izrezane na kockice, malo ulja ili masti, žlica brašna, žlica sitno izrezanog crvenog luka, 3 režnja sitno zgnječenog češnjaka, 1 žlica kiselog vrhnja, žlica isjeckanog peršina, sol, papar, oko 1,5 litre vode
Priprema: Prepržite luk pa dodajte mahune, vodu, peršin, češnjak i začine. Neka se sve kuha na laganoj vatri. Pred kraj dodajte šunku i vrhnje pomiješano s brašnom. Kuhajte još nekoliko minuta pa maknite s vatre.
Salata s jajima i tunom
Sastojci: 2 konzerve tune, 6 kuhanih jaja, 1/4 šalice nasjeckanih kiselih krastavaca, 3/4 šalice majoneze, 2 nasjeckana mlada luka, 1 žličica češnjaka u prahu, pola žličice soli, pola žličice kopra
Priprema: Narežite kuhana jaja na kockice, pomiješajte sa svim sastojcima i ostavite u hladnjaku da se hladi. Poslužite nakon pola sata.
Omlet sa šunkom
Sastojci: 2-4 jaja, šunka, 2 mlada luka, šampinjoni (svježi ili iz konzerve)
Priprema: Nasjeckajte mladi luk na kockice, šampinjone na listiće i dinstajte dok ne omekšaju. Kad tekućina iz šampinjona ispari, dodajte narezanu šunku i propirjate. Razmutite jaja, posolite i popaprite te dodajte u tavu. Pecite nekoliko minuta dok omlet ne požuti. Poslužite uz svježu salatu koju možete začiniti rotkvicama.
Francuski krumpir
Sastojci: 50-70 dkg krumpira, 4 kuhana jaja, šunka, vrhnje, jaje
Priprema: Skuhajte krumpir i čim se ohladi narežite na ploške. Ostatke kuhanih jaja i šunke također narežite na ploške. Namastite lim za pečenje, prekrijte ga ploškama krumpira, pa dodajte sloj jaja, sloj šunke i na kraju sloj krumpira. Na kraju sve prelijte mješavinom kiselog vrhnja, jednog razmućenog jaja i malo soli. Pecite na 200°C oko 35 minuta ili sve dok korica ne požuti.
Salata na preprženom kruhu
Sastojci: 8 kuhanih jaja, 200 g kuhane šunke, 1/3 šalice majoneze, 1 mala žlica curryja (može i kurkuma), 1 žlica vlasca, sol, papar, 4 šnite kruha, 4 žlice maslinovog ulja, 4 režnja češnjaka
Priprema: Narežite jaja i šunku na kockice pa to stavite u smjesu majoneze, curryja, vlasca, soli i papra. Kruh premažite maslinovim uljem i istrljajte češnjakom pa na nakratko zapecite u pećnici. Poslužite tako da na svaku šnitu stavite malo salate.
Kelj varivo
Sastojci: glavica kelja, 300 g krumpira izrezanog na kocke, 300 g narezanog mesa od pečenke, jedna do dvije mrkve (izrezano na kolutove), pola isjeckanog luka, 2 češnja češnjaka (nasjeckanog), malo ulja i brašno za zapršku, sol, papar, crvena paprika, vode po potrebi
Priprema: Propržite luk pa u lonac stavite kelj izrezan na trakice, krumpir i mrkvu. Kratko propržite pa dodajte vode, sol i papar. Kuhajte dok povrće ne omekša pa ubacite i meso. Kuhajte nekoliko minuta, a nakon toga napravite jaču zapršku u koju ste dodali crvenu papriku i češnjak. Dodajte u jelo, dobro promiješajte i ostavite kratko da prokuha.
Tortice od jaja i šunke
Sastojci: 2 šalice (šalica od 2,4 dl) cvjetova brokule sitno isjeckane, 1 šalica cheddar sira - izribanog, 7 svježih jaja, kuhana šunka narezana na kockice (količinu odredite po ukusu), 1 veliki crveni luk, 1 žličica soli, pola žličice papra, pola žličice čilija u prahu, 2 žlice mlijeka, malo parmezana za dekoraciju
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200˚C. U velikoj zdjeli dobro pomiješajte jaja, mlijeko i začine. Dodajte brokulu, šunku i sir pa nastavite miješati dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Odrežite krajeve crvenog luka, a zatim ga prepolovite. Lagano izvadite kolutiće luka pa ih poslažite na zagrijanu tavu od lijevanog željeza (ili na protvan). Ulijte malu količinu smjese od jaja u svaki kolut i pritisnite rubove prstima kako ne bi curilo, već se zapeklo, a potom kolutove napunite smjesom do vrha.
Pokrijte folijom pa stavite u pećnicu na 25 minuta, ili dok jaja nisu gotova, malo se napuhnu, a kolutovi luka omekšaju. Odmah izvadite, posipajte parmezanom i poslužite.
POGLEDAJTE I 'DOM IZ BAJKE' OBITELJI KRETZ: