Sastojci:
- 4 pileća prsa bez kostiju bez kože
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 60 gr maslaca
- 4 češnja češnjaka, na sitno nasjeckana
- 2 jušne žlice sok od limuna, plus 1 limun, tanko narezan
- svježi listovi timijana
- 1 čajna žličica sitno nasjeckanog ružmarina
- 1 čajna žličica sušenog origana
- 600 gr. malih krumpira, prepolovljenih
- svježe nasjeckani peršin, za ukras
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220ºC. Piletinu osušite i začinite solju i paprom. U velikoj tavi s visokim rubom na srednje jakoj vatri zagrijte 1 žlicu ulja. Dodajte piletinu i kuhajte dok ne porumeni, oko 4 minute. Okrenite i kuhajte još 2 minute, a zatim prebacite na tanjur.
Smanjite vatru na srednju jačinu. Dodajte maslac u tavu, miješajte da se rastopi. Dodajte češnjak i kuhajte, miješajući, 1 minutu. Umiješajte limunov sok i maknite tavu s vatre. Ulijte smjesu maslaca u zdjelu otpornu na toplinu i dodajte listove timijana, ružmarin i origano. Začinite solju i paprom.
Dodajte krumpir i preostale 2 žlice ulja u tavu. Začinite solju i paprom i promiješajte. Prebacite tavu u pećnicu i pecite, okrećući krumpire nakon 15 minuta, dok ne porumene, oko 30 minuta.
Promiješajte krumpir i na njih rasporedite kriške limuna, grančice timijana i piletinu. Vratite u pećnicu i pecite dok se piletina ne ispeče i krumpir omekša, oko 15 minuta.
Poslužite s umakom od maslaca prelivenog preko piletine i krumpira. Pospite peršinom.