Sastojci:
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 glavica ljubičastog luka, nasjeckana
- 2 jušne žlice blage curry paste
- 1 čajna žličica mljevene kurkume
- 300 gr basmati riže
- 50 gr grožđica
- 1 pileća ili povrtna kocka za temeljac
- 3 jaja
- mala vezica korijandera, samo lišće
- 30 gr badema u listićima
- 2 mrkve, naribane ili sitno nasjeckane
- 10 cherry rajčica, prepolovljenih
- 1/2 krastavca, narezanog na ploške
Po ukusu možete dodati:
- tunu
- bijeli slani sir
- začine
Priprema:
1. Zagrijte ulje u velikoj tavi i pržite luk 8-10 minuta dok ne omekša i ne dobije zlatnu boju. U luk umiješajte curry pastu, mljevenu kurkumu, rižu i grožđice.
2. Izmrvite temeljac u kocki te ga dodajte riži i prelijte s toliko prokuhane vode iz kuhala da rižu prekrije 1/2 cm (oko 1 litre). Začinite s malo soli. Pustite da lagano kuha, zatim pokrijte posudu, smanjite vatru na najnižu razinu i kuhajte još 2 minute piše BBC Good Food. Ne skidajući poklopac, maknite s vatre i ostavite da se polako hladi još 15 minuta. Tako ćete dobiti savršenu, pahuljastu rižu.
3. U međuvremenu zakuhajte drugu posudu s vodom i kuhajte jaja 7 minuta. Nakon što ste skuhali jaja uronite ih u drugu zdjelu s hladnom vodom da se prestanu kuhati, a kada se ohlade, očistite ih prepolovite.
4. Stavite rižu u posudu i ohladite najmanje 1 sat ili najviše dva dana. Kad ste spremni za posluživanje, dodajte joj korijander i bademe, a na vrh stavite naribanu mrkvu, cherry rajčice, kriške krastavca i prepolovljena jaja.