To je to što me zanima!

Iceberg salata puna je vitamina i kalija: Uvrstite je češće u meni

Iako mnogi toga nisu svjesni, iceberg zelena salata nutritivno je bogata namirnica čijom konzumacijom naša tijela stječu brojne zdravstvene prednosti a pogodna je i za mršavljenje
Vidi originalni članak

Možda nema zvjezdani status kao drugo lisnato povrće, iceberg salata dovoljno je zasitna da može biti samostalan glavni obrok. Nutritivnom raznolikošću može biti konkurencija ostalom povrću, a mnogi ističu njezinu hrskavost i produljenu svježinu u odnosu na druge salate. No nepravedno je mnogi podcjenjuju.

POGLEDAJTE VIDEO: Pažaninov recept za toplu salatu sa sardinama

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Izgledom ova salata sličnija je glavici svježeg kupusa, a poslužit će i kao dekoracija, prilog ili sastojak glavnog jela. Hitchcockfarms donosi pet mitova o iceberg salati i objašnjava zašto su netočni.

1. Nutritivni profil

Iceberg salata sadrži vrlo raskošan nutritivni profil koji uključuje vitamine A i K, folate te kalij.

2. Proteini

Naravno da se salata ne može mjeriti s količinom proteina koje dobivamo iz odreska, ali nije joj to ni svrha. Ipak, iceberg salata sadrži više biljnih proteina od ostalih lisnatih zelenih salata, a usto nudi paletu od čak 19 različitih aminokiselina.

ODLIČNA LJETNA HRANA Pet razloga zašto jesti Iceberg salatu: Puna vitamina i vlakana

3. Bogata je vodom

Činjenica jest da lisnato povrće sadrži visok udio vode, a to zapravo uopće nije loše. Nedavna studija s Harvarda pokazala je da previše dječje i odrasle populacije ne pije dovoljno vode. Iako ne može nadomjestiti hladnu vodu iz slavine, iceberg salata je prirodni izvor zdrave hidracije.

4. Nisu sve salate iste

Iz aspekta nutricionizma, točno je da nisu sve salate jednake. Morate uzeti u obzir predivnu raznolikost izbora lisnatih salata. Smočnica ili hladnjak ispunjen tom šarolikošću nadahnjuje zdrave prehrambene navike. Kad kombinirate povrće, apetit uživa. Zelena salata iceberg jednako je svestrana poput drugih vrsta salate.

5. I mlada salata je jestiva

Ne dopustite da vas zavara veličina glavice nalik loptici za bejzbol, a proizvođači su uložili godine truda, rada i znanja o poljoprivredi kako bi uspjeli napraviti baby iceberg salatu.  Malene su izgledom, ali riječ je o potpuno uzgojenom povrću sa cjelovitom nutritivnom zrelošću.

ZDRAVA I UKUSNA Ideje kako brže oguliti ciklu i pripremiti odličnu salatu od nje

Idi na 24sata

Komentari 1

  • crna mačka 29.01.2021.

    Meni osobno najbolja salata.

Komentiraj...
Vidi sve komentare