To je to što me zanima!

Humus - napravite najzdraviji namaz na svijetu od slanutka

Ovaj namaz, osim što je vrlo ukusan, sadrži zdrave sastojke i odličan je izbor za lagani doručak ili večeru. Osim uz kruh, jesti ga možete uz krekere, grisine...
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 50-100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak
  • 150 g slanutka
  • 3 žlice limunova soka
  • češanj češnjaka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 2 žlice suhog peršina
  • 2 žlice sezama
  • Šareni papar
  • Sol
  • 3-5 listića svježeg bosiljka

Još zanimljivih slanih i slatkih delicija pronađite na gastroblogu Foodiona ili Facebook stranici.

Barbara Črgar

Priprema:

Slanutak ostavite namakati 12 sati u vodi. Zatim ga kuhajte dok ne omekša (oko 45 minuta) te posolite po potrebi. Sezam kratko popecite u tavi na umjerenoj vatri bez masnoća. Kuhani slanutak, zajedno s vodom u kojoj je kuhan, limunovim sokom i češnjakom, usitnite u blenderu da dobijete glatku masu. 

Dodajte maslinovo ulje, peršin, papar, bosiljak i sezam te ponovite postupak. Namaz ostavite u hladnjaku i poslužite kao namaz.

Ovo su gadgeti koje morate imati!

Idi na 24sata

Komentari 8

  • _________ 16.10.2015.

    Ja dodam gotovu tahini pastu ali sama je radim od poprženog sezama i masl ulja u blenderu, dodam i kajenskog papra još, a najbolje je mazati humus na pita kruh ili naan što isto nije teško doma napraviti :)

  • AhmadAli 16.10.2015.

    I tako pripremljen mozete ga cuvati u hladnjaku u poklopljenoj posudi i nekoliko dana, prije serviranja, stavite u tanjur u kojem cete servirati i malo ga zagrijete u mikrovalnoj, jede se sa kruhom, tradicionalno pita kruhom, (pita bread), ako hocete jedan dobar recept i za pita kruh, jednostavna priprema, mogu vam dati.

  • AhmadAli 16.10.2015.

    Slanutak se namoci preko noci, ocijedite vodu i isperete ga dobro. Stavite u posudu za kuhanje i dodate malo sode bikarbone, vrlo brzo ce biti kuhan, vidjet cete po tome da se ljuskice pocnu odvajati. U multipraktik za mljevenje stavite kuhan procijedjen slanutak, dodate ovisno o kolicini, na oko 500 gr 2-3 zlice tahine tj. paste od sezama, sok od jednog limuna, sjeckana dva cesnjaka bijelog luka, 1 dcl jogurta (cvrstog) ili vrhnja, sok od limuna, sol po ukusu. To se sve izmijesa u multipraktiku zajedno. U humus se ne stavlja maslinovo ulje, nego se servira na tanjuru u sredini se napravi udubina, te se nalije malo maslinovog ulja, moze se staviti par zrna kuhanog slanutka u cijelom kao dekoracija i par listova persinovog lisca, pospe se okolo sa crvenom paprikom. Humus je tradicionalno jelo u cijelom arapskom svijetu, servira se kao hladno predjelo, ili za dorucak uz druga jela od slanutka kao felefel, (vegetarijanski hamburger), sa maslinama kao prilog, rajcicama, feta sirom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare