To je to što me zanima!

'Hrvati su se odmaknuli od mediteranske prehrane, a ona je ključ prevencije pretilosti'

Usporedba četiri kruga mediteranskih zemalja pokazuje da u Hrvatskoj u odnosu na prosjek, konzumiramo puno više crvenog mesa, a manje ribe i povrća, kao i mahunarki
Vidi originalni članak

Danas znamo da više od stotinu gena može biti povezano s rizikom od pretilosti, kao i niza bolesti koje se mogu povezati s povećanom tjelesnom masom, pri čemu samo kod europske populacije postoji čak 750 locusa, odnosno genetskih varijanti koje se se mogu utjecati na taj rizik. Štoviše, europsko istraživanje koje je obuhvatilo oko 300.000 pojedinaca pokazalo je da ljudi kod kojih postoje neke od tih epigenetskih mutacija imaju čak 25 puta veći rizik od razvoja pretilosti. No, to ne znači da će se pretilost sigurno razviti. Na to utječu okolišni čimbenici, poput nekvalitetne prehrane, nedostatka kretanja, starenje i slično, naglasio je prof. dr. Fran Borovečki, neurolog, voditelj Odjela za neurologiju bolesti i neurogenetiku na Klinici za neurologiju te Odjela translacijske medicine u KBC Zagreb, u okviru drugog dana trećeg međunarodnog Kongresa dijetetičara i nutricionista koji se održava on-line, u organizaciji Hrvatskog društva dijetetičara i nutricionista. 

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 12

  • Brk_1 12.03.2021.

    u koju prehranu spadaju pastrve?

  • zvrka1977 12.03.2021.

    Ne kužim kak bi nekome npr. iz Varaždina, Čakovca, Virovitice i ostalih kontinentalnih gradova mediteranska prehrana bila normalna. Za svaki dio je prihvatljiva prehrana koja je karakteristična za taj dio. Nikakve chia sjemenke, avokada i ostale izmišljotine ali bome ni kontinentalci nisu predodređeni za maslinovo ulje. Mi maslinu već godinama pokušavamo uzgojiti u kontinentalnom dijelu i ne ide prema tome držimo se svinjske masti ;)

  • danijelavucic07@gmail.com 11.03.2021.

    Prema Svetoj Hidegard kojoj je Bog rekao kako bi se ljudi trebali hraniti! Maslinovo ulje je jedino za vanjsku upotrebu, a nikako da se na njemu priprema hrana, a najotrovnije za organizam su: rajčica, paprika, šljive, jagode breskve, te poriluk. 

Komentiraj...
Vidi sve komentare