TikTok je prepun recepata, trikova za pripremu obroka i još mnogo toga, a ako ste uopće upoznati s ovom korisnom društvenom mrežom, znate da jela koja uključuju krumpir posebno prevladavaju. Tako je nedavno na TikToku postao viralan recept za 15-satni krumpir.
POGLEDAJTE VIDEO: Treba li jesti proklijali krumpir?
Kao što mu samo ime govori, za pripremu ovog slanog jela potrebno je više od pola dana. Međutim, osim duljeg vremena, ovaj viralni 15-satni krumpir poprilično je jednostavan za pripremu i ne zahtjeva puno posla. Ovaj recept je prvi je put podijelila krajem prošle godine britanska autorica i kuharica Poppy O'Toole, koja je na TikToku pod imenom @poppycooks. Međutim, recept nije postao viralan sve dok ga O'Toole nije ponovno objavila prije nekoliko mjeseci.
Kako napraviti 15-satni krumpir?
Ključ 15-satnog krumpira su tanke, kompaktne kriške krumpira i dovoljno vremena za odmor u hladnjaku. Korištenje različitih ulja, soli i začina tijekom pripreme ovog jela izvrstan je i jednostavan način da ga prilagodite prema vašim željama.
Prema viralnom isječku, prvi korak u izradi 15-satnog krumpira je oguliti i tanko narezati otprilike šest krumpira. Nakon što je krumpir narezan, stavite kriške u zdjelu i prelijte ih s nekoliko žličica pačje masti (može i neka druga) i prstohvatom soli.
@poppycooks Reply to @lfor05 The new and improved 15 HOUR POTATO recipe… ENJOY! 🤤🤤 #potatotiktok #heaven #potato #15hourpotato ♬ THE NEW 15 HOUR POTATO - Poppy O’Toole
Zatim kalup za kruh obložite papirom za pečenje i pažljivo naslažite kriške krumpira jednu na drugu, dok ne popunite kalup i one ne budu stisnute. Na vrh stavite drugi komad papira za pečenje i pecite krumpire u pećnici na 120°C stupnjeva tri sata.
Stavite krumpir u hladnjak preko noći
Nakon što se krumpir malo ohladi, stavite knjige ili druge teške predmete na krumpire i spremite u hladnjak na 12 sati. Cilj je da ti teški predmeti stisnu krumpire da oni budu lijepi i čvrsti.
Zatim izvadite krumpire iz hladnjaka, izvadite ih iz kalupa i narežite ih vodoravno na komade širine otprilike 2,5 cm. Ako želite, možete ih narezati i na kockice. Pržite ovako narezane krumpire na ulju na otprilike 190°C stupnjeva dok svaki komadić ne porumeni te ih posolite.
Rezultat je hrskavi zalogaj od krumpira koji je sličan pomfritu, ali bolji. Svaki komad ima brojne slojeve, što znači da je izvana deblji i hrskaviji od standardnog pomfrita, ali ipak ima mekanu unutrašnjost. Međutim, slično kao i pomfrit, 15-satni krumpir možete jesti s gotovo svime, uključujući hamburgere, odreske, piletinu ili ribu na žaru.
Personalizirajte krumpir
Otkako je O'Toole prvi put podijelila recept za ovaj krumpir prije otprilike godinu dana, objavila je nekoliko različitih verzija ovog recepta, uključujući vegetarijansku varijantu napravljenu s povrćem i temeljcem od povrća umjesto pačje masti. Postoji i verzija s goveđom mašću, kao i ona od dimljene soli i paste od pečenog češnjaka, piše Real Simple.